Първанов: Не трябва да се разполага военна техника у нас

Първанов: Не трябва да се разполага военна техника у нас | StandartNews.com

София. Лидерът на АБВ Георги Първанов заяви в ефира на БНТ, че от партията ще внесат в парламента проект на декларация, в която да се заяви, че България не трябва да се използва като територия за евентуални военни действия.

По думите на Първанов логистичната дейност на НАТО у нас не трябва да се допълва от разполагането на военна техника, защото това не е добър знак в този момент.

Първанов заяви още, че идеята за газов хъб у нас е нереалистична.

"Идеята, че може някой – Румъния, Гърция или друг, да ни даде газ, за да си направим ние хъб и да преразпределяме, е нереалистична", коментира той и постави въпроса откъде ще дойде този газ. "Няма, "Южен поток" вече е турски поток. Азерският газ, азербайджанският газ не е ясно дали ще потече по южния газов коридор", каза Първанов.

"Газов хъб можеше да стане убедително 2009 г. , когато имаше Южен поток – 63 млрд. куб. м., когато трябваше Набуко да бъде построен с неговите 30-40 млрд. куб. м., когато бяхме договорили газ от Азербайджан, тоест 80 млрд. куб. метра, които ние да преразпределим. България можеше да направи така, че да има и американски военни бази и руски газови енергийни коридори и проекти. Това не се случи, защото нашата енергийна дипломация не прояви характер", заяви още държавният глава.

"Не пречи премиерът Бойко Борисов да вдигне телефона и да разговаря с президента Путин, но вече нещата са много по-сложни, ние трябва да свържем схемата през Турция", коментира Георги Първанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай