Първанов иска битка със Стоянов за "Дондуков" 2 (ОБЗОР)

Първанов иска битка със Стоянов за "Дондуков" 2 (ОБЗОР) | StandartNews.com

Лидерът на АБВ загърби БСП за общ президент

Лидерът на АБВ Георги Първанов обяви намеренията си за участие в предстоящите президентски избори и дори за битка срещу Петър Стоянов. На въпрос дали е възможно да се повтори 2001 година и отново да се изправят "на ринга" Първанов и Стоянов лидерът на АБВ отговори пред журналисти с усмивка - "Сутринта си го мислех. Като въпрос".

АБВ обаче зачеркна засега съюза с БСП за общо явяване на президентските избори през есента. От партията на Георги Първанов публично избраха друг партньор в борбата за "Дондуков" 2. Лично Първанов дойде вчера в парламента, за да преговаря с отдавна загатнатата коалиция с десноцентристки партии.

В двучасовите разговори лидерът на АБВ доведе и зам.-председателя на партията Румен Петков, както и доскорошния вицепремиер Ивайло Калфин. Коалиционните партньори пък представиха Румен Йончев и Явор Хайтов от Народен съюз, Любен Дилов-син и Драгомир Стефанов от "Гергьовден", лидера на ЗС "Александър Стамболийски" Спас Панчев, Слави Бинев от ГОРД. Покана е получил и съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов, но той така и не се включи.

Вероятно причината е, че към момента Каракачанов не иска да официализира преговори. Заради това срещите, които ще са всяка седмица, вече ще се провеждат извън парламента, научи "Стандарт".

Бързането е заради амбицията на АБВ и компания да изпреварят БСП в обявяването на кандидатпрезидентска двойка. Социалистите може би ще спазят традицията и ще посочат играчите си на събора на Бузлуджа на 2 август.

Първанов и партньорите му са говорили за това да работят заедно в парламента под формата на законодателни инициативи, но съюзът им да стигне и до общо явяване на вота през есента.

Официално лидерът на АБВ отрече да са споменавали конкретни имена, но загатна, че не вижда пречка самият той да се кандидатира отново за президент. "Според нас има тълкувание на Конституцията, което позволява на човек, който е бил два мандата президент и след това е престоял на резервната скамейка, да се кандидатира отново", обясни пред журналисти Първанов. Партията му обаче няма намерение да събира подписи за сезиране на Конституционния съд с въпроса дали лидерът им може да се бори пак за "Дондуков" 2.

"Георги Първанов е един от вариантите за кандидат-президент, но не е единственият", разкри пред "Стандарт" председателят на Народен съюз Румен Йончев. Но уточни - "стои въпросът за конституционалността на такава кандидатура. Не сме се спрели на името на Георги Първанов и не сме тръгнали в посока на решаване на този въпрос". "Но определено той би бил една от най-силните кандидатури", подчерта Йончев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай