Събота,

Първанов: Имам самочувствието на успешен президент

От: Администратор -
A
A
A

Нашата основна цел е да сменим модела "Плевнелиев" в президентската институция. Това заяви пред БНТ лидерът на АБВ Георги Първанов. По думите му, този модел е порочен с това, че имаме един посочен, назначен президент, послушен на партията, която го е излъчила.

"Един президент, който излъчваше непрекъснато вредни, провокационни сигнали във външната политика, който беше рисков елемент за сигурността на страната и точно заради това стратегическия удар на АБВ е насочен към този модел", каза Първанов.

"Ивайло Калфин е може би най-доброто в българската политика, което може да излъчи, когато става дума за президентската институция", посочи Първанов и допълни, че той е изключително високо подготвен, с богата и успешна практика във всички институции. Сега ситуацията в Европа, на Балканите изисква много силен дипломат, човек с изключително голям опит.

"Всички си мислим, че е добре да имаме силна ръка, например, човек с пагон, но от тук проблема е ние да избегнем рисковете, опасностите за страната преди да дойдат на нашата граница, преди да се наложи да се използва сила, да не дава Господ. Защото това е много крайна мярка и крие потенциални опасности. Аз съм виждал как Ивайло Калфин е в състояние да убеди външни министри, премиери, понякога дори президенти... Той беше човекът, който убеди европейците - министри и премиери, да приемат еврото да бъде изписвано и на кирилица", каза Георги Първанов.

"Аз имам самочувствието на успешен президент. Твърдя на базата на правените анализи и експетизи, че всъщност имам право на нов мандат, но знам много добре, че е създадена организация, че има много жестока съпротива в няколко последователни органа, които биха взели това решение. И не бих искал да хвърля страната в конституционна криза", посочи още лидерът на АБВ.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички