Първа люспа за ЧРД на ГЕРБ

Търсят следващите отцепници сред избраниците с висящи дела

Първа люспа за ЧРД на ГЕРБ | StandartNews.com

София. ГЕРБ получи горчив "подарък" за седмия си рожден ден. Търновският депутат Георги Марков изненадващо подаде заявление за напускане на парламентарната група на бившите управляващи. БСП, ДПС и "Атака" посрещнаха с аплодисменти новината, съобщена в пленарната зала от председателя на НС Михаил Миков. Така ГЕРБ остава с 96 избраници.

Вече имаме 121 депутати и не зависим от "Атака", радваха се в кулоарите социалисти. Депесарите дори вдигнали наздравици за цепването на ГЕРБ на почерпката за рождения ден на техен колега, разказаха присъствали пред "Стандарт". Самият Марков отрече, че ще гласува с властта. "Ако някой се е надявал аз да бъда този един глас, който ще помогне на управляващата коалиция, не съм", каза той.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който всеки ден коментира във Фейсбук важните политически теми, не написа и ред за отцепника. Но благодари на всички, повярвали в каузата и възможностите на ГЕРБ. Борисов, който се възстановява в дома си от операция на крака, обаче призовал близки депутати да не обръщат голямо внимание на люспата.

Самите гербери явно бяха изненадани и напрегнати. Красимир Велчев заподозря дългата ръка на спецслужбите. "Всеки гражданин не може да не си направи сметка, че има репресивен апарат, който действа", каза той. От ГЕРБ припомниха, че срещу Марков е имало няколко дела за ДДС измами. Софийската градска прокуратура обаче прекратила разследването наскоро. Според публикации става дума за продажбата на автогарата в Свищов, която през 2004 г. фирма на Марков купила за 30 хил. лв., а месец по-късно била продадена за 90 хил. лв. Изтеглен бил ДДС кредит, а фирмата била прехвърлена. Самият Марков посочи като мотив за напускането си стила на работа на "дружинните ръководители" в групата на ГЕРБ. С Борисов и Цветанов обаче нямал проблеми. Взел решението си сам и не е подстрекавал никого да го последва. Подразнели го забележките, след като по покана на българи в Румъния бил в делегацията в Букурещ, водена от премиера Пламен Орешарски.

От ръководството на ГЕРБ призоваха Марков да напусне парламента, след като вече не приема политиката на бившите управляващи. "А в предишното Народно събрание, като цепихте РЗС и "Атака", защо не настоявахте люспите да напускат, а ги използвахте да гласуват с вас", подмятаха червени депутати към гербери.

От БАСТА пък побързаха да отрекат, че стоят зад напускането на Марков. Той не е подавал заявление да влезе в редиците им, съобщи бившият министър Мирослав Найденов. Хора от БАСТА припомниха, че Марков е бил вкаран в депутатските листи лично от зам.-шефа на партията Цветан Цветанов. Дори бившият МВР шеф влязъл в парламента от втория си избирателен район Благоевград, за да може Марков също да стане депутат. Затова сега предателството било много болезнено. В кулоарите на парламента светкавично тръгнаха догадки кои ще са следващите люспи от ГЕРБ. Цифрите варираха от 2-3 до 5-6 депутати. Най-спряган като следващ отцепник е Стефан Господинов от Силистра. Срещу него имало няколко сигнала в комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси на Волен Сидеров.

"Абсурдно е да напусна групата на ГЕРБ. Хората, които ме познават, знаят, че не съм човек, който може да постъпи по такъв начин", отрече обаче Господинов пред "Стандарт".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай