Партийците в кабинета са за големите битки

Очаквам до седмици Цветлин Йовчев да промени МВР, казва Антон Кутев

Партийците в кабинета са за големите битки | StandartNews.com

- Г-н, Кутев, как ще се развие гласуването на правителството днес? Какъв е сценарият?

- Няма сценарий. Ако има 121 депутати - ще се гласува, ако ли не - не се гласува. Не знам дали има много сценарии, но е важно това правителство да мине. Важно е за всички нас, за България. Икономиката вече е в ситуация, в която не може да търпи още 4 месеца безвластие. Е, ако я поставим в ситуация да изчака, тя ще го направи. Но за пръв път сме с 14% безработица, а това надали се е случвало от 1990 година насам. Реално бизнесът е в по-тежка ситуация, отколкото беше през 1996-а. Всичко е в разруха и точно сега не е времето за експерименти. Каквото и да се случи, трябва да има правителство. А колко ще изкара и дали ще докара до край мандата - докъдето го докара.

- Очаквахте ли този състав на кабинета, или и вие се изненадахте като повечето си съпартийци на заседанието на Националния съвет на БСП?

- Е, как да не съм бил изненадан, като половината от хората и досега не ги познавам и знам за тях това, което е в публичното пространство. Не че не очаквах кабинетът да бъде съставен далеч от БСП, защото хората от протестите казаха ясни неща - искаха нови лица и експерти. И точно така е направил Пламен Орешарски. Това се надявам да бъде и успешната посока на управлението.

- Още преди да бъде гласувано правителството, един проектоминистър беше сменен, защото в интернет започнаха призиви за протести. Коментарът ви?

- Вече сме в ситуацията пуснеш ли духа от бутилката - няма връщане. Хората осъзнаха силата на протестите и няма да има правителство, което да мине без протести. Гражданското общество ще бъде все по-силен коректив на всяко правителство. Не ме учудва, че е имало хора, които са се организирали за протести. Хубавото е, че достатъчно бързо беше коригирана позицията. Аз не познавам Тихолов и не знам дали има основание за такава остра реакция, но самият факт, че я има, означава едно - политиците трябва да се съобразят с нея.

- Правителството първо беше експертно, след това бе определено като експертно-политическо, а в крайна сметка в него видяхме депутати и от БСП, и от ДПС. Ще има ли още народни представители, които да минат към изпълнителната власт?

- Присъствието на депутати за мен е напълно оправдано. Защото всички народни представители в правителството са изключително силни и като експерти, и като политици. И те са по-добрата част от това правителство - убеден съм. Партиите и партийците са тези, които изнасят големите битки. Външните идват и си отиват. Естествено търсим отваряне на партията към хората, но процеса към привличане на повече партийни хора в управлението ще го има. Партиите подготвят кадри и БСП например е изключително строга към своите. И когато партийци влязат в изпълнителната власт, то политическата отговорност е много по-ясна.

- Но нали точно БСП излезе със социални обещания, а сега социалният министър д-р Хасан Адемов е от ДПС. А вашият социален експерт Драгомир Стойнев оглави икономиката. Не е ли това бягство от отговорност?

- Адемов е изключителен специалист в социалната област и това решение приемам с изключителен респект. Ценя много Стойнев и ще ви припомня, че той е бил вече съветник по икономическите въпроси на премиера. Със сигурност за него ще е предизвикателство да се справи с едно такова мегаминистерство, каквото е това на икономиката.

- Преди дни точно ключови фигури от "Позитано" 20 твърдяха, че МВР министърът ще е задължително от квотата на БСП. Ваш ли е Цветлин Йовчев?

- Определено не (смее се). За мен най-голямата дилема при избор на вътрешен министър е дали вземаш човек от системата или извън нея. Очевидно Орешарски е приел експертния подход. И бих оценявал новия МВР министър Цветлин Йовчев по това какво ще свърши. А в него са концентрирани огромни очаквания. Той трябва в рамките на няколко седмици да докаже, че МВР е деполитизирано. Да докаже, че имаме законност в държавата и точно МВР я гарантира. Нещо, което по времето на Цветанов не се случваше. И ако Йовчев успее да го направи, то той ще спечели адмирациите на всички.

- И което означава, че правителството няма сто дни, така ли?

- Този кабинет няма да има 100 дни не защото не му се дължат. Напротив. Но никой няма да му ги даде. Това правителство ще бъде посрещнато с негодувание и дори с протести, голяма част от които инспирирани. Но това е ситуацията. И не трябва да се подценява.

- Проектът "Белене" във фризера ли ще остане?

-"Белене" е проект, който по всички мои разбирания трябва да бъде продължен. Първо да бъде възобновен и след това завършен в рамките на един управленски мандат от 4 години. Орешарски е прав, когато казва, че "Белене" трябва да бъде осмислен икономически. Но молбата ми към програмното правителство е да го осмислят бързо, защото има работа по "Белене".

- Ще смекчите ли тона към министрите при положение, че са с мандата на вашата партия?

- Точно сега контролът трябва да е още по-засилен. Друг е въпросът, че ще променим и начина за провеждане на парламентарния контрол. Гарантирам, че ако не работят другите начини на контрола на политическата власт, бих използвал и тези, които и досега съм използвал. И то по простата причина, че аз винаги съм се борил за партията. Ние сме влезли в парламента с листата на БСП, която е на 120 години. След нас тази партия също трябва да я има. И да си даваме сметка кой депутат, кой министър, че носим ангажименти към стотиците хиляди хора, които изнесоха тази битка по места. И утре пак ще я изнесат. Длъжници сме им и за мен е важно да не сме просто критични, а изключително отговорни към всичко, което се случва. Пак казвам - хората плащат сметката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай