Партиите в Кърджали не се разбраха за председателя на РИК

Партиите в Кърджали не се разбраха за председателя на РИК | StandartNews.com

Кърджали. На консултациите, свикани днес от областния управител Бисер Николов, партиите в Кърджали не постигнаха консенсус за избор на председател на РИК. След този прецедент решението за това, кой ще е начело на районната избирателна комисия, остава в ръцете на ЦИК.

В консултациите участваха представители на парламентарно представените партии ГЕРБ, Коалиция за България, ДПС, както и от Реформаторския блок и България без цензура.

Представителят на ГЕРБ Цвета Караянчева предложи председателят да е човек доказал, че може да се справи - юристът Данела Петрова. Милко Багдасаров обяви, че от Коалиция за България предлагат председател на РИК да е Иван Робов, който досега е заемал зам.-председателския пост. Лидерът на ДПС Бахри Юмер обаче бе категоричен, че Кърджали е най-силният район на Движението и затова имат правото да поискат председателят на РИК да е от тяхната партия. Според Бахри Юмер за ДПС в Кърджалийско гласовете винаги са били пет пъти повече от всички, подадени за останалите партии. Ние предлагаме четирима юристи да влязат в РИК, а не даскали , както правят от другите партии, заяви Юмер. Милко Багдасаров опонира, че БСП настояват за председателското място и че не разбира какво против има Бахри Юмер срещу учителите, както и че не е вярно, че са печелили път пъти повече гласове от тези на всички останали партии.
На консултациите в Областна администрация, които продължиха около половин час, не се яви представител на ПП „Атака". Това наложи мястото на представителя на партията в РИК да бъде разпределено между останалите партии чрез жребий. Имената на всички партии бяха поставени в непрозрачни пликове и представителят на ГЕРБ Цвета Караянчева изтегли плика с партия ДПС, която ще има един представител повече в РИК.

Така ГЕРБ ще има 5 представители в РИК-Кърджали, Коалиция за България също 5, ДПС – 3, Реформаторски блок – 1 и България без цензура също един .

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай