Вторник,

Партиите с номера като хотелски стаи

От: Failed to load user -
Партиите с номера като хотелски стаи
A
A
A

Кабинетът решава кой министър ще отговаря за подготовката на изборите

Номерата на партиите в бюлетините за местния вот да започват от 100 нагоре, както е при хотелските стаи. Това предложение отправи СДС към Централната избирателна комисия (ЦИК) в четвъртък. Целта е да се избегне съвпадение между номерата на партиите и тези на кандидатите за общински съветници в листите. Така сините смятат, че няма да стават грешки при преференциалното гласуване, както се получи на европейските и парламентарни избори.

В първия случай 15-ият в листата на БСП - Момчил Неков, измести Сергей Станишев от лидерското място в листата на левицата и замина за Брюксел. Във втория пък 13-ата в листата на ББЦ - Ана Баракова, успя да измести втория по ред - Дяко Дяков, и да влезе в българския парламент. И в двата случая причината за това беше дублирането на номера на конкретния кандидат за депутат с номера на партията за вота. Много избиратели се объркаха от дублажа и отбелязваха конкретен кандидат за депутат с идеята, че така гласуват за самата партия. Затова от СДС предлагат на ЦИК да няма припокриване на номерата на партиите и на кандидатите за общински съветници на местния вот. "Тъй като номерата на съветниците в най-дългата листа е от 1 до 61, предлагаме номерацията на партиите да започва от 100 нагоре", казаха хората на Божидар Лукарски. Дали ЦИК ще вземе предвид искането им ще стане ясно в следващите дни.

До понеделник Министерски съвет може да възложи координацията и подготовката на изборите на определен министър, реши междувременно ЦИК. До 30 август пък правителството трябва да одобри какви ще са разходите за местния вот. Последните избори през октомври ни струваха почти 27 млн. лв. Разходите са основно за възнаграждение на членовете на секционните комисии, чийто брой тогава беше 100 000 души. Шефовете на комисиите получаваха еднократно по 91 лв., а членовете - по 75 лв. До 30 август ЦИК трябва да определи и реда за машинното гласуване, както и условията за изработването и съхранението на изборните материали и устройства за машинното гласуване. Печатът на комисиите, с който ще се отбелязват хартиените ленти за запечатване на помещенията за съхранение на изборните книжа, ще е квадрат с размери 20/20 мм, реши още ЦИК.

До 14 септември медиите трябва да публикуват информация за договорите, сключени с партиите и кандидатите им. Печатните медии и сайтовете са длъжни да дават еднакви цени на всички участници във вота.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички