Партиите при Калфин за пенсиите

Партиите при Калфин за пенсиите | StandartNews.com

Разговорите за пенсионната реформа започват в петък. Вицепремиерът Ивайло Калфин е поканил ръководствата на парламентарните групи, за да ги запознае с всички елементи от реформата, които трябва да намерят решение в следващите три месеца.

"Ще запозная политиците с това, което вече сме обсъждали със социалните партньори, искаме и те да се включат в разговорите", каза социалният министър.

От следващата седмица по график ще има редовни седмични срещи по теми. Първото, с което ще се започне, е приемането на подзаконовия акт, с който се урежда начинът, по който се сменя универсалният фонд с НОИ, както и обещаната обратна възможност. Освен синдикати и бизнес в преговорите ще бъдат включени и представители на военните и полицаите. С тях ще се търси съгласие за въвеждане на възраст за пенсиониране.

Според Калфин обаче не е добра идеята НОИ да управлява парите за втора пенсия по подобие на частните универсални фондове с индивидуални партиди. Държавният фонд "Пенсии" е съвсем различна система - солидарна, при която вноските се използват за изплащане на текущите пенсии, а не се трупат на лични сметки, заяви Калфин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай