Парламентът започна с интриги и спорове, променят комисии

На 5 май депутатите гласуваха състава на 25-те комисии в НС, но без техните ръководства

Парламентът започна с интриги и спорове, променят комисии | StandartNews.com

Изборът на ръководства и промени в постоянните комисии на Народното събрание постави началото на днешното пленарно заседание.

На 5 май народните представители гласуваха състава на 25-те постоянни комисии в НС, но без техните ръководства. Според прието тогава допълнение на Правилника за организацията и дейността на 49-ото Народно събрание, когато няма избрано ръководство на парламентарната комисия, заседанието ѝ се води от определен от председателя на парламента неин член.

Няколко дни след това депутатите избраха Стою Стоев от парламентарната група на „Продължаваме промяната–Демократична България“ за председател на постоянната парламентарна Комисия по правни въпроси.

В началото на днешното заседание от „Възраждане“ излязоха с декларация, в която опровергаха твърдения на депутата Лъчезар Иванов от ГЕРБ-СДС, че в миналото, в болница в Разград по разпореждане на Централния комитет на БКП са били прекъсвани родовите пътища. Лидерът на „Възраждане“ призова колегата си да излезе на парламентарната трибуна и да се извини.

Иванов заяви, че стои зад думите си, защото е бил там и е работил в болницата денонощно. Според него шест минути от времето на парламента са били загубени „в една дребна интрига“.

От "БСП за България" поискаха от председателя на парламента Росен Желязков да внесе в деловодството на НС заявлението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за отказ от имунитета му, защото според тях то стояло на бюрото на председателя, а той е трябвало да го придвижи.

Росен Желязков отговори, че лично Георги Свиленски и Иван Ченчев са се запознали със заявлението и са видели входящия номер. Дори г-н Свиленски хвана папката, сложи си я под мишката, за да я носи в стаята на БСП, играехме си "накъде с таз книжчица под мишница", дърпахме се на вратата, за да мога да си я взема обратно, но вие имахте възможността да се запознаете с официално внесения документ в деловодството на НС, посочи той. Желязков посочи, че заявлението със съгласието е подадено, когато е било съобщено от парламентарната трибуна, и органите могат да продължат наказателното преследване.

Георги Свиленски му отговори, че не бил тръгнал към стаята на БСП, а към деловодството на НС, където е мястото на заявлението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай