Парламентът избира подуправители на БНБ и шеф на Сметната палата

Депутатите Андрей Гюров от ПП-ДБ и Петър Чобанов от ДПС са кандидатите за БНБ

Парламентът избира подуправители на БНБ и шеф на Сметната палата | StandartNews.com

Депутатите започват работа за тази седмица с избор на подуправители на Българската народна банка. Очаква се и избор на председател на Сметната палата. Предвидено е също второ четене на Бюджета за 2023 г, което е първа точка за четвъртък. В програмата е включен и парламентарен контрол.

Бюджетната комисия в парламента изслуша кандидатите за подуправители на БНБ - депутатите Андрей Гюров от "Продължаваме промяната-Демократична България" и Петър Чобанов от ДПС. Те са номинирани, както е по закон, от ръководителя на БНБ. Самият Димитър Радев преди броени дни получи подкрепа за нов мандат начело на централната банка.

Гюров трябва да поеме управление “Емисионно”, което на практика отговаря за валутния борд, а Петър Чобанов ще оглави управление “Банково”. Те трябва да заемат кабинетите съответно на Калин Христов и на Нина Стоянова, чиито мандати са изтекли.

Пред комисията кандидатите декларираха, че ще работят за бързо и гладко въвеждане на еврото. Гюров обяви, че ще търси сътрудничество с колегите си от Хърватия, която на 1 януари стана най-новият член на еврозоната. Той обеща, че ще има мащабна информационна кампания за приемането на единната европейска валута. Влизането в еврозоната е важно, за да станем пълноправна част от европейската банкова система. Чобанов посочи, че сред неговите приоритети ще са подобряването на сигурността на платежните услуги и борбата с измамите, а също и въвеждането на дигиталното евро.

Комисията по бюджет и финанси предлага на народните представители да изберат за председател на Сметната палата или Димитър Главчев, предложен от ГЕРБ или Нина Стоименова - кандидатура на “Възраждане”.

При представянетона Стоименова беше посочено, че тя притежава над 25-годишен опит в сферата на одита, административното и финансовото право и финансовия контрол. През 2021 година тя е била заместник-главен директор на главна дирекция “Стратегическо планиране и програми за регионално развитие”, след и е заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството.

Главчев беше депутат в няколко парламента, заместник-председател на 43-тото НС и председател на 44-тото НС.

Парламентът ще трябва да обсъди и на второ четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за чужденците в република България. Предлага се допълване на Закона за българските лични документи; към съществуващите ограничителни мерки се добавя възможността за налагане на принудителна административна мярка - да не се разреши напускането на страната на уязвими пълнолетни лица от съображения за защита, за които съществува конкретен явен риск да бъдат изведени и да напуснат територията на страната и да са жертва на трафик на хора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай