Парламентът започва със смяна на Искров

Парламентът започва със смяна на Искров | StandartNews.com

Кризата с КТБ - първа задача на новите депутати

Смяната на гуверньора на БНБ Иван Искров заради кризата с КТБ е точка първа от дневния ред на 43-ото народно събрание. Консенсус за това бе постигнат и вчера между лидерите на ГЕРБ и БСП Бойко Борисов и Михаил Миков. "По темата КТБ сме категорични, че още утре трябва да се смени или целият Управителен съвет, както казва господин Миков, или най-малко управител и подуправител в банковия надзор", отсече Борисов. "Ще подкрепим тази позиция. С г-н Борисов коментирахме. Имаме обща воля да се върви към това решение", каза в отговор и Миков.

"Всичко по закон е в ръцете на БНБ и те умишлено, вече три месеца, бездействат. Не мога да си представя, че 4,2 милиарда така ще се изпарят и всичко това в рамките на месец", посочи Генерала и припомни, че седмици по-рано БНБ е дала на банка "Виктория" лиценз, което означава, че според централния депозитар тогава КТБ е била в добро състояние. "Значи нещо има, което се надявам да разберем", посочи лидерът на ГЕРБ. "Ние с господин Борисов сме участвали в обсъжданията при президента по темата КТБ и тогава и той, и аз поставихме стриктно въпроса да се действа по закон", допълни лидерът на БСП. "Изгуби се ценно време. Защо - е въпрос, на който други трябва да дават отговора. Не може постоянно политиците да са отговорни за всичко", заяви Миков. Борисов пък отбеляза, че се съмнява в достоверността на доклада за Корпоративна банка. "Защото това не е възможно и тук Орешарски и Чобанов не трябва да бягат от отговорност. Те допуснаха това да се случи и да се нанесе този удар на банката. Не помните ли, че "Виктория" беше купена и тогава всички вие писахте, че я купува КТБ, които са в отлично състояние? Я върнете. Това ще е един месец разлика. Тези хора трябва да понесат съдебна отговорност. Управител, подуправител. Как така?", ядоса се още веднъж Генерала. И обеща след сформирането на кабинет да каже дали ще се осигурява държавна гаранция за КТБ.

Според него всички, които са виновни, трябва да си понесат последствията. Борисов отново обясни по времето на управлението на ГЕРБ в най-тежката финансово-икономическа криза те не са позволили нито една банка да се разклати. "Сега, когато кризата мина, да вадим милиарди да подкрепяме банка, това не е в програмите нито на ГЕРБ, нито на БСП, а и товари бюджета", обясни лидерът на ГЕРБ.

Борисов бе категоричен, че партията му няма кандидат за поста гуверньор и ще се търси безпартиен човек с възможно най-добрата репутация.

Такава позиция още в края на 42-ото народно събрание заеха и ДПС. Депутатите Йордан Цонев и Делян Пеевски подготвиха специален закон, който предвижда международен одит на трезора, изваждане на светло на всички кредитополучатели, заемали високи държавни постове, и на реалните собственици на офшорките, получавали заеми.

Реформаторският блок също свалиха доверието си от настоящия гуверньор Иван Искров и поискаха неговата смяна. В края на миналия парламент Искров с писмо до председателя на Народното събрание изяви готовност да подаде своята оставка, ако парламентът бързо избере негов заместник. По закон гуверньорът на БНБ може да бъде сменен именно ако подаде оставка или при изтичане на мандата на управителния съвет - което ще се случи в средата на следващата година.

Комитет иска от Цацаров осъдени заради аферата

В отворено писмо до главния прокурор Сотир Цацаров комитет от вложители в КТБ настояват обвинител номер 1 да разкрие цялата истина около поставената под специален надзор банка, а "виновните за грабежа да бъдат посочени, разследвани и наказани".

"Искаме да знаем как така до 17 юни 2014 г. КТБ беше в отлично състояние и за това гарантираха категорично управителят на БНБ Иван Искров, членовете на УС на БНБ, Банковият надзор и одиторите от КPMG. И как стана така, че само четири месеца по-късно - на 20 октомври, други одитори с известни имена да твърдят, че КТБ е банка измамница с порочни практики и "дупката" в нея е 4.2 милиарда лева?! Да припомним, че през тези четири месеца КТБ не работеше, защото беше поставена под особен надзор. Откъде се взе тази "дупка", която е направо пропаст?", пишат от комитета. И питат: "Има ли сценарий за грабежа на КТБ и кои са сценаристите?"

Ханке: Ликвидирайте банката

Корпоративна търговска банка трябва веднага да бъде ликвидирана. Това обявиха в обща позиция американските икономисти Стив Ханке и Мат Сикерски. Според тях "ръководителите й не само са били некомпетентни, но и престъпници", а резултатите от независимия одит показват, че всички спорове за това как да се процедира с КТБ са безсмислени.
"КТБ трябва да бъде ликвидирана колкото се може по-бързо и онова, което може да се събере при тази процедура, да се използва за възстановяване на гарантираната част от депозитите, платени от Фонда за гарантиране на влоговете. КТБ трябва да бъде ликвидирана, защото не е - а и изглежда никога не е била - търговска банка. Ако работеше по принципите на търговското банкиране, тя изобщо нямаше да може да унищожи толкова средства, колкото установиха одиторите", смятат световноизвестните икономисти.

НПО иска оздравяването й

Оздравяване на Корпоративна търговска банка поискаха вчера в отворено писмо до медиите от facebook групата КТБ-alive. Вложителите съобщиха още, че учредяват НПО "НИЕ ГРАЖДАНИТЕ", което е в процес на регистрация. Те настояват чрез законови промени процедурата по отнемане на лиценза на банката и обявяването й във фалит да бъде отсрочено във времето. Целта е да се даде възможност на потенциални инвеститори да вземат участие в оздравяването на финансовата институция, пише председателят на НПО-то Вера Ахундова. Вложителите предлагат да се въведе понятието "спиране действието на лиценза" за определен срок - например три месеца.

В отвореното писмо те предлагат още и възможно най-бързо да бъде променен законът за гарантираните влогове и да бъде синхронизиран с европейското законодателство, за да може депозитите в размер на 100 000 евро да бъдат изплатени възможно най-бързо.

Работодателите: Без държавни пари за Корпоративна

Да не се изплащат държавни пари за решаване на проблема с Корпоративна банка поискаха вчера работодатели и синдикати. Ден преди официалния старт на парламента те призоваха с декларация депутатите да изберат стабилно правителство, което да подготви актуализация на бюджета и да гарантира стабилността на банковата система.
Работодателите настояват също така новата власт да гарантира енергийната сигурност на България, както и да изгради система за контрол на публичните разходи. "Политическата криза в последните години срина доверието към държавността и политическия морал. Българският политически елит е длъжен да предложи на обществото ясна визия и конкретни действия за спиране на тези процеси, тъй като задълбочаването им ще срине докрай възможностите за възраждане на държавността, икономиката и социалната сигурност", се казва в обръщението.

Работодателите настояват за законодателна рамка със срокове по приоритети като незабавно присъединяване на България към Европейския банков съюз и възможно най-скоро влизане в ERM и еврозоната, подобряване управлението на средствата от ЕС и възстановяване на плащанията по европейските фондове, устойчива бизнес среда и икономическо развитие, създаване на условия за качествени и устойчиви работни места. Обръщението е подписано от БСК, КРИБ, БТПП, АИКБ, КНСБ и КТ "Подкрепа".

Фараонът Иво Недялков: Моето минало е бъдеще на Василев

"Моето минало е неговото бъдеще". Така известният като Фараона бивш шеф на пирамидата "Йист Уест Интернешънъл" коментира вчера пред Миролюба Бенатова ситуацията с КТБ и боса й Цветан Василев.
"Съчувствам на Василев, защото съм го играл тоя филм". Недялков бе обвиняем за източването на 130 млн. лв., а накрая лежа в затвора за превишени служебни разходи през 90-те години. Недялков също като Василев бе обвинен, че е изнесъл парите на компанията в куфарчета през ВИП-а на летище София.
"Това са глупости. Изнесъл 200 млн. в чували това може да го говори човек, който не е виждал 50 евро на цяло", твърди Недялков.
"Може Василев да е допускал грешки. Но това, че не е направено непременно по правилния начин, не означава, че има престъпление", защитава банкера Иво Недялков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай