Парламентът призна "масовото изтребление" на арменците

Парламентът призна "масовото изтребление" на арменците | StandartNews.com

Парламентът признава масовото изтребление на арменците в Османската империя в периода 1915 - 1922 година и обявява 24 април за ден на възпоменание на неговите жертви. Това решение беше прието от 43-тото Народно събрание със 157 гласа "за", 37 против и нито един въздържал се, след няколко часови дебати. 

От първоначално предложения от "Атака" проект за решение отпадна думата "геноцид", която беше заменена от думите "масовото изтребление", информира БГНЕС. От предложението на "Атака" отпадна и позоваването на две конвенции на ООН, в които също се употребява думата "геноцид".

"Мисля, че ще се намери консенсус масовото изтребление на арменците да бъде признато", заяви пред журналисти в Народното събрание министър-председателят Бойко Борисов преди гласуването.

"Историята си е история, жертвите са си жертви и този ден трябва да бъде възпоменаван в тяхна памет. Надявам се, че ясното разграничение между Османската империя и сегашна Турция, и безспорният исторически факт, че са изтребени хора тогава, ще се отчете от турското правителство. От тук нататък ние не можем да направим по-различно от това да признаем масовото изтребление на арменците", добави премиерът Борисов и обърна внимание, че на границата с Турция има проблеми. "Те направиха жест към нас с износа на месо, след като контрасанкциите от Русия ни удариха много в селското стопанство", подчерта министър-председателят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай