Парламентът прие актуализацията на бюджета

Парламентът прие актуализацията на бюджета | StandartNews.com

София. Народното събрание прие актуализацията на Бюджет 2013. 

Депутатите гласуваха прекратяване на дебатите по параграф от актуализацията на бюджета. Гласуваха 144 народни представители, от които 86 бяха „за", а 58 – „против".

"Радвам се, че актуализацията на бюджета е причината парламентът да бъде превърнат в парламент", отбеляза финансовият министър Петър Чобанов след края на дебатите.

Според него първият мит, който е бил опроверган в дебатите, е този, че актуализацията застрашава фискалната дисциплина. "Малко е пресилено да говорим за фискална дисциплина през последните години, тъй като не е фискална дисциплина: неплащане на бизнеса, просрочване на връщане на ДДС, прехвърляне на разходи за следващи години, нефинансиране на основни сфери, да се спрат плащанията към Световната банка през 2012 г., да не се плащат задължения, поради които България е заличена от картата на немските инвестиции по света. Втория мит е, че няма нужда от актуализация на приходите. Данните от юни категорично показват, че има нужда от такава актуализация. Трети мит – десницата в парламента е за по-ефективни разходи. За съжаление в нито едно от изказванията на ГЕРБ нямаше предложение как точно те да са по-ефективни. Нямаше нито едно предложение за намаление на разходите", каза министърът.

"Надявам се президентът да позволи бюджетният процес в държавата да протича гладко и по нормален начин", добави Чобанов.

В последния момент бе оттеглен текстът, че законът ще влезе в сила от 1 август. Така той ще влезе в сила три дни след обнародването му в Държавен вестник.

Актуализация на бюджета предвижда увеличаване на дефицита с над 500 млн. лева, както и емитирането на 1 млрд. лева външен дълг.

Според текст от актуализацията на бюджета Министерският съвет може да поема външен държавен дълг, включително чрез емисии на държавни ценни книжа на международните пазари, в размер общо до 1.0 млрд. лв. или тяхната равностойност в друга валута при условия за последваща ратификация. Гласуваха 201 народни представители, от които 107 – „за", 87 – „против", 7 – „въздържал се".

По-рано депутатите приеха и разходната част от бюджета. С актуализацията дефицитът ще достигне до 2% от прогнозирания брутен вътрешен продукт.

Актуализацията на Бюджет 2013 бе основен акцент в програмата на депутатите днес, въпреки че трябваше да бъде гласувана още вчера. След двукратно удължаване на пленарното време, народните представители се отказаха от среднощното заседание заради страха от обсада на парламента.

Утвърдена беше общата годишна квота за предоставяне на ваучери за храна по Закона за корпоративното подоходно облагане в размер на 200 млн. лева или с 40 млн. лева допълнително.

Завишен беше размерът на месечната добавка за деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършването на средното им образование, но не по-късно от 20-годишна възраст, като те ще получат вместо 189 лева – 217 лева. Увеличението на социалната помощ ще засегне 22 хил. деца и ще струва около 3 млн. лева за месеците до края на годината.

Отхвърлени бяха предложенията на ГЕРБ да се заделят 30 млн. лева за изграждане на Национална педиатрична болница.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай