Парламентът отложи декларация за приоритетите за България

Всеки тълкува националните задачи по своему

Парламентът отложи декларация за приоритетите за България | StandartNews.com

София. Парламентът започна обсъждане, но отложи приемането на декларация за обединение около актуалните национални задачи за четвъртък.

Лидерът на БСП Сергей Станишев определи декларацията като "протегната ръка". "Декларацията за актуалните национални задачи и приоритетите на Народното събрание е опит, по същество, парламентът да покаже, че е адекватен към проблемите на обществото", заяви той от парламентарната трибуна. Соцлидерът напомни, че и през 1997 г. е приета подобна декларация за приоритетите пред страната.

От ГЕРБ омаловажиха значението на декларацията, като по време на дебатите я определиха като "закъсняла и изнасилена". Според депутатите на Борисов повечето текстове могат да бъдат намерени в законите и конституцията, за което е необходимо просто спазването им. "Декларацията за приоритетите на парламента е огледало за обратно виждане. На нас ни трябват конкретни мерки, конкретни действия. Тази декларация е осеяна с лозунги. Тази декларация е едно огледало за обратно виждане. На нас ни трябват политики, за да гледаме напред. Част от тези лозунги са за връщане към планова икономика", коментира Лиляна Павлова.

От ДПС поискаха ангажименти за био- и планинското земеделие, както и отделна точка за опазване на културното наследство у нас и в чужбина. Кабинетът "Орешарски" трябва да получи своето политическо време, призова лидерът на ДПС Лютви Местан. „Тази декларация е възможност да видим в политическите различия ресурс за развитие на страната, а не непременно различието да се превърне в самоцелно конфронтационен източник", обяви Местан.
„Ако някой не е доволен от статута си в 42-ото Народно събрание, ако някой не е доволен, че не е представен в 42-ото НС, трябва да търси причините преди всичко в себе си", подчерта лидерът на ДПС.

Волен Сидеров настоя обсъждането да става в присъствието на кабинета. Според него справянето с бедността и ускореното икономическо развитие и скъсване с колониализма са сред основните проблеми. "Ако искаме някакви минимално уважение да имаме от хората, трябва да започнем да работим по намаляване на бедността и неравенството", заяви той в пленарната зала.

В текста на декларацията се призовават депутатите да се обединят около няколко приоритета. Сред тях са борба с олигархичните зависимости, монополите, картелите. Заявява се воля за ускорено икономическо развитие, намаляване на бедността, овладяване на демографския срив, като съдейства за подобряване на здравеопазването, за увеличаване на заетостта. Дебатът продължава и утре.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай