Парламентът одобри нов дълг до 4,5 млрд. лева

Парламентът одобри нов дълг до 4,5 млрд. лева | StandartNews.com

Народното събрание даде възможност на правителството да изтегли нов външен държавен дълг до 4,5 млрд. лева. Това стана възможно с актуализация на държавния бюджет и промяна на максималния размер на допустимия дълг от 18 млрд. лева на 22,5 млрд. лева, предаде БГНЕС.

Мнозинството в пленарна зала прие предложението на вносителя лицето на Министерски съвет и финансовото министерство за актуализация и отхвърли предложение на БСП за увеличаване на максималния размер на дълга само до 19,3 млрд. лева, което би означавало нов дълг единствено в рамките на до 1,3 млрд. лева.

До 2,9 млрд. лева от новия дълг ще бъдат предоставени на Фонда за гарантиране на влоговете и за ликвидна подкрепа за банковата система, а около 280 млн. лева ще отидат за допълнителни разходи по отделните министерства.

Според вносителя на предложението на БСП за по-малък размер на максималния дълг Румен Гечев държавният бюджет може да се ангажира с по-малко средства за допълване на Фонда за гарантиране на влоговете, като за целта се използва свръхрезерва в Управление "Банково" на БНБ. Румен Гечев бе категоричен, че това няма да застраши валутния борд, който е презастрахован. С тази теза не се съгласи Мартин Димитров от Реформаторския блок, според когото всяко пипане дори на свръхрезервите на Банково управление на БНБ може да се изтълкува като лош сигнал относно сигурността на борда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай