Паргов с разкрития за кандидата на БСП за кмет на София

Според него местните избори ще бъдат серия от изненади

Паргов с разкрития за кандидата на БСП за кмет на София | StandartNews.com

Какъв кандидат за кмет на столицата търси БСП? 

"На определен етап ще ви информираме как преминават тези районни конференции и какви са резултатите. На районно равнище цикълът ще приключи началото на август, след което следва решение на градската конференция, която ще бъде в началото на септември. Ще стане ясно предпочитанията на партията в София може би в края на юли", сподели председателят на Стратегическия институт за национални политики и идеи Калоян Паргов.

По думите му в този случай не трябва да се гледа кой е по-добрият, а кой е избираем в дадената ситуация. "Важно е кандидатура да отвори ветрило, което да събере повече, отколкото една чисто партийна кандидатура може да направи. Виждаме резултата от парламентарните избори, хората не гласуват за чисти политици, гражданското започва да надделява и другите започват да предлагат точно такъв типаж. Ваня Григорова е точно такъв типаж", допълни Паргов.

Според него местните избори ще бъдат серия от изненади, така ще бъде и в София.

"2019 година разглеждахме много кандидати, на първо място беше Мая Манолова. Васил Терзиев го гледахме като типаж кандидатура, в един момент като резерва, ако титулярът не приеме. Тогава заложихме на най-рейтинговия политик в държавата. Знаехме тогава, че ДБ водят разговор с него, тогава той не се впусна в това, защото може би е виждал, че няма смисъл. Сега се впусна. Парламентарните и местните избори са коренно различни неща, има си специфики на начина на поднасяне на кандидатурите. Когато понякога нещо изглежда приемливо на национален план, на местен не работи", коментира още Паргов пред Bulgaria ON AIR.

Според него от ГЕРБ-СДС няма да издадат кандидатурата за София си до последно. "Софийската кандидатура и изборите в София са огледало за цялата страна. Всички гледат София и сравняват по нея. София задава тона на едни избори", смята председателят на Стратегическия институт за национални политики и идеи.

"Тема на БСП и лявото в последните 25 години и повече е била финансовата децентрализация на местното самоуправление, защото особено във времето, в което говорим, трябва да дадем възможност на общините да се развиват. София трябва да има ръководство, което да обърне внимание за всичко, за което до този момент общината беше мащеха. Мерки с една различна визия, която да знае как да привлича и инвестиции и средства в София, които да решават проблеми", каза Паргов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай