Папата подари гълъб с маслинова клонка на Караянчева

Франциск впечатлен от патриарх Неофит, нарича го "човек на вярата и смирението"

Папата подари гълъб с маслинова клонка на Караянчева | StandartNews.com

Метална статуетка с гълъб, който държи маслинова клонка, подари папа Франциск на Цвета Караянчева. Председателят на Народното събрание води българската делегация в Рим по случай 24 май. 

С посланието "Пазете мира, разпространявайте мира", изписано под статуетката, посрещна гостите от България главата на римокатолическата църква в Апостолическия дворец във Ватикана, съобщиха от пресслужбата на Народното събрание. Караянчева подари на светия отец реплика на парламентарния звънец, с който е открито Учредителното събрание и фототипни издания на Търновската и Сребърната конституции.

"Разказах му, че България през тази година чества 140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция. Той беше много впечатлен от това и дари няколко книги за библиотеката на Народното събрание, както и речта "Мир на земята", която произнесе по време на посещението си в България, лично подписана от него за всички българи с послание за мир, благоденствие и разбирателство между хората", посочи след аудиенцията председателят на НС.

Цвета Караянчева е изразила благодарност на папа Франциск за визитата му в страната, по време на която той отправи важни послания като обединение, обич и разбирателство между народите.

По време на срещата папа Франциск благодари за гостоприемството и за сърдечното и топло отношение на българския народ, показано по време на посещението му в България.

По думите му, българите почитат традицията, която гледа към бъдещето. "Бях развълнуван много от тези 249 деца, които получиха първо причастие в Раковски", посочи папа Франциск и добави, че е бил впечатлен от личността на Българския патриарх Неофит, който e човек на вярата и смирението.

Цвета Караянчева се срещна и с държавния секретар на Ватикана - Негово Високопреосвещенство Кардинал Пиетро Паролин, на когото е подарила копие на златната маска на Терес.

Председателят на парламента поднесе венец пред паметника на Иван Вазов в Рим. По-късно тя участва в честване на 24 май в базиликата "Сан Клементе".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай