Четвъртък,

Пак скандал за Възродителния процес

От: Администратор -
A
A
A

Темата "Възродителен процес" превзе първия пленарен ден на Народното събрание в сряда. Повод за поредните словесни престрелки между депутатите станаха предложения за промени в Закона за гражданската регистрация, внесени от ДПС.

Идеята на поправките е да се заличат българските имена на хората, родени с турско-арабски имена, но след това насилствено преименувани. Председателят на ДПС Лютви Местан подчерта, че законопроектът не цели разделение, а помирение.

Зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Цвета Караянчева обвини ДПС, че през годините е превърнало темата за възродителния процес в "търговска марка".

"О, неразумни ага, поради що се срамиш да се наречеш агент на бившата ДС?", запита Местан депутатът от Реформаторския блок Гроздан Караджов. И се обяви против законопроекта.

Независимият избраник Велизар Енчев предупреди за косовски сценарий.

"Съгласен съм, че тогава преименуването е направено по доста глупав начин. В самата БКП тогава е имало много противници това да не се прави или да не се прави по онзи начин, но стореното - сторено", каза депутатът от БСП Стоян Мирчев. Но заяви, че в този момент законопроектът е провокативен.

След повече от 2 часа дебати по предложените поправки не се стигна до гласуване.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички