Отвориха раната "възродителен процес". Вежди разплака парламента

Размяна на остри реплики в парламента

Отвориха раната "възродителен процес". Вежди разплака парламента | StandartNews.com

Една от най-големите рани на България по време на цинизма, наречен "възродителен процес" бе отворена в парламента днес. Размяната на остри реплики избухна по време на дебатите за промените в Кодекса за социално осигуряване, внесени от ДПС. Те предвиждат времето, прекарано от репресираните от тоталитарната комунистическа власт българи в затвори и лагери да се смята за трудов стаж. Законът бе приет.

Дебатът обаче бе тласнат в посока "възродителния процес", след като Костадин Костадинов поиска да се предостави компенсация на пострадалите от турските терористи през 80-те години. Има една партия, която черпи вдъхновение от тази съпротива и тя не е еднозначна, каза лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Асен Василев пък се усъмни дали компенсациите за жертвите на "възродителния процес" трябва да се правят през социалната система.

Това взриви зам.-председателя на НС Йордан Цонев, който се възмути, че темата се политизира. ДПС черпи вдъхновение от мирния протест срещу въоръжената власт. ДПС черпи вдъхновение от малката Тюркян, която беше убита на няколко месеца, заяви Цонев.

И продължи: "Нека да кажа, че ДПС – това е партията, която Костадинов визира, ние се припознаваме в това, не черпим вдъхновение от терористични актове. ДПС ги е осъдило. ДПС черпи вдъхновение от мирния протест срещу въоръжената власт.".

"ДПС черпи вдъхновение от това, че срещу тоталитарната власт застанаха да се борят за честта, името, достойнството, религията, хора с абсолютно голи ръце, с бебетата си в ръце. От това ДПС черпи вдъхновение", заяви още  Цонев. И допълни: "И впрочем, от това черпят вдъхновение не само българските мюсюлмани – нека да го кажа като християнин – и аз черпя вдъхновение от това. Защото да посегнеш на вярата на един човек, каквато и да е тя, и този човек да се съпротивлява и да си я иска, е вдъхновение за мен, християнинът. Аз също бих постъпил така.".

"Ние черпим вдъхновение от нелегалната организация, основана от д-р Ахмед Доган. Терористичните актове ние ги осъждаме“, заяви Мустафа Карадайъ.

 

"Днес ни е рождения ден. Д-р Ахмед Доган е архитектът на българския етнически модел, чиято основна философия, е философията на заедността. Завеща ни и една мисия - да бъдем гаранти за мира и стабилността в нашата родина и да пазим целостта на България“, допълни той.

"Не трябва да отваряме стари рани, трябва да сме много внимателни. Всички документи за Възродителния процес са публикувани. Никой не е посягал на вярата“, апострофира ги Костадин Костадинов.

Няма да забравя сълзите на моя баща по време на "възродителния процес". От целия ми голям род всички заминаха - аз съм единственият, който остана в България, и ще живея като достоен български гражданин, докато умра, емоционално се включи председателят на НС  Вежди Рашидов. Той призова колегите си промените да бъдат гласувани.

"Темата е много чувствителна. Гледам залата е пълна със 70% млади хора, някои не сте били родени по време на тези процеси. Няколко думи, много се каза, Данчо Цонев се изказа сериозно. Българските турци са достойни български граждани. Това, че са малцинство, не ги прави по-малко граждани", каза още Рашидов.

"Второ - тук става въпрос, ставаше дума за нещо много неприятно и насилствено и не го пожелавам никога в историята това да се случи. Много българи се срамуваха от това. Живях между достойни български граждани. Нямам правото да им искам извинението на всички. Това беше една реакция, отвратителна", заяви Рашидов.

И продължи: "Днес говорим за едни 7 млн. пари. Това са хората, които построиха България, аз бях в Строителни войски. Днешна България се строи от същите тези хора. До изселниците - даваха им 24 часа на бащите, понеже йерархията е силна, тръгваше цялото семейство. От целия ми голям род всички заминаха. Няма да забравя сълзите на моя баща. Тези хора работеха тютюна на България, тези 7 млн. най-малко ще ни уплаши като държава."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай