Отцепниците от ГЕРБ правят кабинет "на слънце"

Отцепниците от ГЕРБ правят кабинет "на слънце" | StandartNews.com

София. БАСТА и Георги Първанов ще си поделят НДК на 22 септември. В Деня на независимостта в столицата ще бъде учредена партията на отцепниците от ГЕРБ. А по предварителна информация на същата дата експрезидентът Георги Първанов трябва да обяви началото на дискусионните си клубове в рамките на БСП. Вчера от обкръжението му обясниха, че във вторник ще има по-голяма яснота за проекта. И дадоха да се разбере, че той може и да бъде малко изместен във времето, но няма да бъде отлаган.

Сигурно е обаче, че в неделя в зала 3 на НДК 1500 души от цялата страна ще съставят БАСТА. 11-членният й Управителен съвет ще действа като правителство, но не в сянка, а на слънце, научи "Стандарт" от един от идеолозите на партията Мирослав Найденов.

"Залагаме на непознатите, не на познатите лица", обясни той. БАСТА няма да има лидер, а ще се ръководи от Управителен съвет. Секретарят му ще координира работата и ще представлява партията. Членовете на Управителния съвет ще бъдат предложени от местните структури. Засега се знае, че в ръководството ще влезе Мария Кунина, бивш организационен секретар на ГЕРБ за София-област. УС ще следи под лупа работата на властта по сектори и ще предлага алтернативни политики. Заради липсата на лидер, алтернативният кабинет няма да има премиер. Правителството ще е "на слънце", тъй като няма да е на сянка, а членовете му ще са явни за всички, обясни Найденов.

В Съвет на ветераните ще бъдат обединени идеолозите на формацията, станала известна като "отцепниците от ГЕРБ". В него ще са Мирослав Найденов, който беше сред най-близките до Бойко Борисов министри в предходното правителство. Както и бившите депутати от ГЕРБ Емил Димитров, Иван Петров и Павел Димитров. Наскоро стана ясно, че към БАСТА ще се присъедини и първият транспортен министър в кабинета "Борисов" Александър Цветков. Ветераните няма да се намесват в работата на кабинета на слънце - само когато поискат съвета им.
На учредителното си събрание БАСТА ще приеме устава си. В него изрично ще бъде записано, че членовете на Съвета на ветераните няма да заемат висши държавни постове, съобщи Найденов. Този текст помежду си го наричат "самолустрация".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай