Отцепник от ИТН с изненадващи думи за нов кабинет

Независимите депутатите все още нямат покана за разговор за съставяне на правителство

Отцепник от ИТН с изненадващи думи за нов кабинет | StandartNews.com

Ново правителство трябваше да се състави с втория мандат между партиите, които свалиха действащия кабинет, смята Иво Атанасов, независим депутат, част от гражданското движение на Радостин Василев, бивш секретар на парламентарната група на "Има такъв народ" (ИТН).

Условието за правителство с третия мандат – по време на преговорите да бъде прието антикорупционното законодателство и Бойко Рашков да бъде избран за председател на КПКОНПИ, няма как да се реализира за такъв кратък период от време.

"Песимист съм по отношение на третия мандат и избор на правителство. Ключът към това правителство и препъникамък ще бъде ИТН. Въпросът е дали "Демократична България", "Продължаваме промяната" и БСП ще се доверят отново на такъв партньор като ИТН, който се доказа като непостоянен, непредвидим и зависим", каза Атанасов в интервю за БНР.

Той допълни, че вижда промяна в поведението на ИТН, но определи това като двуличие: "Проблемът при ИТН е, че решенията се вземат еднолично, има устав, който никога не е спазван".

Иво Атанасов сподели, че независимите депутатите все още нямат покана за разговор за съставяне на правителство с третия мандат, който е в БСП.

"Колегите са прави да чувстват притеснение за националната сигурност на страната и този меморандум с Gemcorp е хубаво да бъде прекратен. Това може да се случи и сега, и при следващо правителство с министерски подпис. Много внимателно трябва да се действа при прекратяване на договори", каза още независимият депутат.

БНР напомня, че меморандумът беше подписан на 23 март. Тогава от Министерството на енергетиката информираха, че, в присъствието на премиера Кирил Петков, министър Александър Николов е подписал меморандум за сътрудничество с Gemcorp Capital Management Ltd. и IP3 Corporation. Документът регламентира сътрудничеството между страните относно планирането и изпълнението на проекти за производство на чиста енергия, алтернативни и стратегически доставки на газ, сигурност на енергоснабдяването, чиста енергия, развитие на ядрената енергетика. Разследване на авторитетното британско издание "Файненшъл таймс" разкри връзка между Gemcorp и високопоставени официални лица и олигарси от Русия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай