Отхвърлиха забраната за износ на преработени продукти от руски петрол

Комисията по бюджет и финанси в парламента не прие на първо четене законопроекта

Отхвърлиха забраната за износ на преработени продукти от руски петрол | StandartNews.com

Комисията по бюджет и финанси в парламента не прие на първо четене законопроект за контрол за прилагане на дерогацията за закупуването, вноса или трансфера на суров нефт, превозван по море, и на нефтопродукти с произход от Русия или изнесени от Русия, внесен от Мустафа Карадайъ и група народни представители.

Йордан Цонев от парламентарната група на ДПС каза, че във връзка с влязлото в сила вчера ембарго и дерогация, която е дадена на България за 2 години, целта на законопроекта е да се ограничи преработката на руския петрол, както и да се контролират неговите внос и преработка. Той припомни, че досега комбинатът "Лукойл-Нефтохим" е работил преди всичко на процесинг – преработва суров нефт и продуктите от преработката или остават в страната, или отиват за реекспорт. Според Цонев това има своите негативни последици за фиска на страната, тъй като по-голямата част от печалбата на рафинерията е извън България.

Една от основните задачи на този законопроект е да спре реекспорта, като започне да се облагат вземанията по отношение на ДДС и акцизите, изтъкна Цонев. Според него събитията вече изпреварват този законопроект, защото ембаргото върху руския петрол влезе в сила, а българското правителство е наложило забрани във връзка с реекспорта и е разрешило някои продукти да бъдат реекспортирани, защото те нямат реализация в страната и няма къде да бъдат складирани. 

Цончо Ганев от ПГ на "Възраждане" опонира, че ако се приеме този законопроект, не е добре за България, защото са нужни над 500 млн. лева инвестиции в рафинерията и поне 6 месеца да се преработи цялата система, за да може да работи с друг тип петрол. "Основно оставаме без петрол и без работеща рафинерия", изтъкна той.

Венко Сабрутев от ПГ на "Продължаваме промяната" изтъкна, че законопроектът "лежи" на едно от големите постижения на кабинета Петкова – договорената дерогация и България да има възможност да продължава да внася руски суров петрол и след 5 декември тази година. Относно забраната за износ, депутатът счита, че това е добро решение, за да може ценовото предимство на горивата, произведени от руски суров петрол, да остава тук в България.

Мартин Димитров от ПГ на "Демократична България" каза, че ще подкрепи законопроекта на първо четене. Дали това точно е решението обаче ще се прецени на второ четене, когато ще може да се внесат необходимите корекции. Според него, ако се разреши износът на дизел и бензин, това ще доведе до поскъпване на цените, защото ще намалее предлагането на българския пазар.

Дерогацията на Европейския съюз е ясна, счита Румен Гечев от ПГ на "БСП за България". Той е категоричен, че ако на рафинерията в Бургас се забрани да изнася, тя няма как да не затвори. "Ако Русия спре танкерите през Черно море, тогава "Нефтохим" затваря, тъй като преносът на петрол с цистерни, с туби, или с шишета по литър и половина противоречи на здравия разум", изтъкна той.

Делян Добрев от ПГ на "ГЕРБ-СДС" заяви, че преди началото на войната в Украйна "Лукойл-Нефтохим" е работил с 40 процента неруски петрол. Според него няма проблем сега рафинерията да работи с 50 на сто руски на 50 процента неруски.

Служебният заместник-министър на финансите Людмила Петкова обясни, че дерогацията разрешава България да внася суров нефт и нефтопродукти от Русия, но само след произнасяне на компетентния орган - Министерският съвет. МС трябва да разреши дерогацията, тъй като по регламент тя не е автоматична. Провеждат се разговори с Европейската комисия и в момента нито една европейска държава няма забрана за износ. "Държавите, които внасят нефт по тръбопровод, нямат забрана", изтъкна зам.-министър Петкова. Даже тези държави, които имат проблем с внасянето на нефт по тръбопровод ЕК може да им разреши временна дерогация да внасят нефт по море. По отношение на нефтопродуктите, произведени от руски петрол - за тези, които са по тръбопровод, забраната влиза в сила от 5 февруари 2023 г. В момента ЕК обмисля в деветия пакет на санкциите какъв да бъде подходът по отношение на нефтопродуктите, произведени с руски петрол. "Дизелът се забранява да се изнася от 5 март 2023 г., за да се гарантира потреблението в страната", коментира още зам.-министър Петкова. 

Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация коментира, че ако в този вид законопроектът се приеме, означава, че няма да има свръх печалба, която да бъде обложена. Намаляването на работата на рафинерията със сигурност ще доведе до много по-малки приходи в бюджета. От другата страна това заплашва и дейността на рафинерията, изтъкна Бенчев.

Миналата седмица парламентарната Комисия по енергетика прие на първо четене Законопроект за контрол за прилагане на дерогацията за закупуването, вноса или трансфера на суров петрол, превозван по море и на петролни продукти с произход от Русия или изнесени от Русия, внесен от Мустафа Карадайь и група народни представители. Това е водещата комисия по законопроекта.

В законопроекта е записано задължените лица да декларират пред Агенция "Митници" вноса на суров петрол и нефтопродукти с произход Русия не по-късно от 7 дни преди осъществяването на вноса. Нефтопродуктите трябва да се придружават с документ, който да удостовери, че стоките са или не са произведени от суров петрол с произход от Русия или изнесен от Русия.

Предлага се режим за облагане, включително и за внасяне на задължителна временна солидарна вноска за генерираните свръхпечалби.

В законопроекта се забранява износът за трети страни и за други страни членки на ЕС на суров петрол и нефтопродукти за периода на неговото действие.

Предлага се режим на облагане по ДДС и акцизи, който да гарантира внасянето в бюджета на дължимите вноски в кратък срок, което да позволи финансирането на компенсации за високите цени на горивата. Предвидени са административни-наказателни разпоредби за недеклариране и невнасяне в срок на дължимите вноски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай