Отец Стоян реди молитви за БСП

Отец Стоян реди молитви за БСП | StandartNews.com

София. Лидерът на социалистите Сергей Станишев има личен свещеник. Отец Стоян от храм "Света Троица" от Стамболийски следва на всяка крачка червения водач, когато му предстоят съдбоносни промени. Всички видяха свещеника на първия ред в НДК по време на пресконференцията на Станишев след вота миналата неделя. Отчето попадна на няколко пъти в светлините на прожекторите и дори бе сниман в момент, когато социалист номер 1 му целуваше ръка. "Стандарт" намери отец Стоян в Стамболийски, докато със съпругата му Милка плевяха градината в църквата "Св. Троица".

"Отидох по собствено желание в НДК, за да съм по-близо до духовния си син и да го поздравя за добрия резултат на изборите", сподели пред "Стандарт" отец Стоян. Разказа още, че Станишев целунал кръста и му благодарил, че го подкрепя в този важен момент. Отецът пък му отвърнал с благословия. Иначе още месец преди вота отец Стоян поръсил за здраве и успех водачите в червените листи, а през цялата предизборна кампания по време на службите в църквата се молил горещо за победа на социалистите.

Молитвите си отправял от олтарите на два храма - "Св. Троица" и "Св. Йоан Предтеча". И двата са в Стамболийски, като вторият е известен още като Старата църква, тъй като датира от края на V или началото на VI век. Местните хора го наричат Храма на чудесата. Предполага се, че в църквата са погребани мощите на първия български светец Боян Енравота. Там се съхранява и древен кръст, знака на ханския род Дуло.

Сред най-ценните реликви на храма е плоча, която съдържа хроника за местното селище, известно в миналото като Палатово. Кръстено е така, защото според историческите сведения там имал палати хан Омуртаг. Точно този надпис свидетелства, че тук се намират мощите на Енравота. Именно край тях отец Стоян се е молил за духовния си син Сергей Станишев.
Двамата се запознали преди около 2 г., когато свещеникът бил поканен да освети партийна конференция. Тъй като преди това при него идвали и други политици от БСП, на които е чел молитви, включително и Георги Първанов, станал известен в редиците на Столетницата като отчето, чиито молитви се чуват.

Това предизвикало интереса на соцлидера, затова го поканил в София. Оттогава, когато имал нужда от духовна подкрепа и благословия, започнал да търси само него. Свещеникът пък признава, че приел за своя мисия да бъде негов "молисловател" - да отправя молитвени слова към Господ да закриля и да помага на Станишев. За соцлидера отец Стоян казва още, че е кръстен, но не при него. Затова пък щял да стане кръстник на децата му - на малката Дария и бебето, което е на път. Двамата вече били говорили за това. Кръщенето най-вероятно ще стане в храма на чудесата "Св. Йоан Предтеча" в Стамболийски.

Света Троица дала знак преди вота

Малко преди изборите самата Света Троица дала знак в храма на отец Стоян в малкото градче край река Марица. Това се случило на акатиса на Света Богородица, седмица преди Великден. В петъчната вечер, когато е службата, свещеникът прочел молитвите. След петия акатис обаче нещо се случило. В църквата имало около 15-20 жени. Когато отец Стоян започнал да раздава ябълките от венеца за здраве и за зачеване, една от жените се развикала, че нещо й става и по изсъхналата й ръка минават тръпки. Тогава всички се обърнали към иконата на Св. Троица и видели да се появява светещо кълбо. "Най-напред мина през лика на Исус Христос и се спря върху евангелието, което той държи с кръста", разказва съпругата на свещеника Милка Кирилова - Божурина. По думите й светещата сфера увеличила разпятието от съвсем мъничко до няколко метра. Оттам кълбото преминало върху лика на Бог Отец и увеличило неговия ореол. После кълбото се преместило върху Св. Богородица, кацнало върху рамото й и се превърнало в ябълка. Всичко продължило около половин час, а след това жените паднали на колене пред иконата. Отец Стоян и Милка разчели случилото се като знак, че акатисите са изпълнени много добре и че Света Троица е доволна, затова ще даде изцеление чрез ябълката и благословия за раждане на деца. Духовникът определя, че това се отнася за целия български народ и свързва знака с по-доброто бъдеще след изборите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай