Освободиха шефа на Сметната палата, пропуснал Nexo

Не е упражняван контрол върху финансирането на политическите партии, са мотивите на депутатите

Освободиха шефа на Сметната палата, пропуснал Nexo | StandartNews.com

Народното събрание събрание освободи от поста му председателя на Сметната палата Цветан Цветков със 118 гласа "за" и 80 "против". Мандатът на Цветков всъщност е изтекъл преди повече от година, но вносителите от ГЕРБ, БСП, ДПС и "Български възход" изтъкнаха, че палатата не е осъществявала необходимия одит върху партийните пари, като взеха повод и аргументи и от скандала "Нексо".

В четвъртък вечерта Цветков заедно с шефа на НАП беше на изслушване пред бюджетната комисия, а проекторешението е било депозирано и като резултат от това.

Освобождаването на шефа на Сметната палата влезе като извънредна точка в дневния ред на НС в петък, а вносители на проекторешението са лидерите на четирите парламентарни групи - Десислава Атанасова, Корнелия Нинова, Мустафа Карадайъ и Стефан Янев. Срещу отстраняването му се обявиха от ПП, ДБ и "Възраждане".

Корнелия Нинова изтъкна, че Сметната палата не упражнява най-важното си правомощие, а именно - да одитира и пази парите в държавния бюджет. Тя не се съгласи с ДБ, че става въпрос за казуса "Нексо" и финансирането на партии. По думите ѝ решението е държавническо.

Десислава Атанасова изтъкна като причина за освобождаването изтеклия мандат на председателя, който е седемгодишен. "Няколко одита, възложени от парламента, не бяха представени на Народното събрание", посочи тя.

По думите ѝ Сметната палата не е упражнявала контрол върху финансирането на политическите партии, което е станало ясно от вчерашното изслушване в бюджетната комисия. Тя посочи, че председателят на Сметната палата не полага достатъчно грижи да функционира така, както го изисква законът.

"Най-невярното нещо, което се каза днес от тази трибуна е, че Сметната палата няма правомощия да проверява даренията и откъде идват", заяви Цонев и цитира точния член от Закона за политическите партии. Депутатът от ДПС беше категоричен, няма никакви дупки в законодателството и ако Сметната палата беше поискала справка от НАП, щеше да види, че даряващите лица нямат тези възможности.

"Политическа гилотина", нарече случващото се бившата правосъдна министърка от ДБ Надежда Йорданова, а Асен Василев от ПП репликира, че след като освобождават Цветков заради "Нексо", то трябвало да поискат оставката и на главния прокурор със същия аргумент. Василев определи решението като "скандално", пише dir.bg.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай