Остра схватка между ПП и ГЕРБ, депутати се ритат по кокалчетата

Цялата партия на „Продължаваме промяната“ е облачна и крипто, твърдят от ГЕРБ

Остра схватка между ПП и ГЕРБ, депутати се ритат по кокалчетата | StandartNews.com

Все по-остри стават схватките между ГЕРБ и „Продължаваме промяната“ въпреки надеждите партиите в парламента да постигнат компромис за съставяне на правителство с третия мандат. Основна дъвка в острите дебати стана аферата „Нексо“.

„Осем американски щата заедно с главния прокурор на Ню Йорк и британски служби разследват криптосхемата у нас, в която виждаме и хора от „Продължаваме промяната“. Техният бивш депутат Александър Ракшиев е бил нает в тази компания. 179 000 от 221 000 общи дарения са направени към техния коалиционен партньор и свещена крава „Демократична България“ от служители на „Нексо“. Всички тези констатации направи пред бТВ депутатът от ГЕРБ Георг Георгиев

„Тази компания е свързана и с транзакции към руската федерация“, посочи още той.

„Продължаваме промяната“ са генерирали над 1 млн. лева от дарения и нямат нито ред отчет как тези средства са постъпили. Най-прозрачната и най-почтената партия не дава обяснения. Трудно е моралът да идва от хора, които пет пъти са си сменяли партията“, заяви Георг Георгиев.

„Цялата партия на „Продължаваме промяната“ е облачна и крипто. Превърнаха се във фабрика за илюзии, продават се мечти на обществото. Къде са танкерите с газ и евтиният ток?“, запита той.

"Най-проваленият министър-председател на прехода е Кирил Петков, а сега се появиха сведения, че бившият финансов министър Асен Василев, може да е правил някакъв вид посредничество между "Нексо" и "Борика", коментира Георг Георгиев. 

„Третият мандат беше саботиран от Иван Гешев и от ГЕРБ. Първият си пази стола, вторите пазят чекмеджето. Всъщност ГЕРБ отстреляха „Демократична България“, след като уж много държаха да им бъдат партньори“, каза от своя страна също пред бТВ депутатът от „Продължаваме промяната“ Настимир Ананиев.

По думите му със скандала около криптобанката „Нексо“ се саботира опитът да се сформира редовно правителство. Ананиев отново посочи, че няма нищо общо с разследваната компания. С Анотни Тренчев, който е в ръководството на „Нексо“, го свързва опит да създадат компания в средата на 2018 г., която да прави приложение, но начинанието се проваля. Ананиев отказа да каже какво приложение са искали да разработят.

Депутатът от ПП уточни, че не знае дали Антони Тренчев е в България или в чужбина в момента. Твърди, че за последно го е видял преди година случайно на улицата. Той допълни, че съди всички, които са написали, че е свързан с компанията „Нексо“. По думите му не е вярно също, че фирмата е финансирала „Демократична България“, даренията са били от физически лица.

Относно преговорите за правителство с третия мандат, който отиде в БСП, Настимир Ананиев напомни, че Националният съвет на БСП все още не е казал с кого разрешава на лидера на партията Корнелия Нинова да преговаря.  

„Ние от ПП нямаме още покана. Имаме колективни органи, които ще решат как ще се действа. Редовно правителство е нужно, има кризи, които трябва да се решат от редовен кабинет с парламент“, Ананиев.

Преди това Георг Георгиев заяви, че Бойко Борисов няма проблем да се срещне с когото и да е и ще подходи уважително към Корнелия Нинова.

„Тази среща няма да бъде обект на пазар и пазарлък, както беше при „Продължаване промяната“. Надявам се, че това, което БСП предложи, да бъде максимално прозрачно. От дистанцията на времето виждам, че ние можехме да бъдем още по-диалогични около нашия мандат, но хора, които се занимават с криптосхеми, не могат да разберат, когато друг се опитва да направи нещо добро. Те в момента търсят своя спасителен кораб. И дори наричат "кал" и "каскети" световната преса“, каза още Георг Георгиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай