Орешарски: Важно е да оживим пограничните райони

Орешарски: Важно е да оживим пограничните райони | StandartNews.com

Русе. "Пограничното сътрудничество и с двете страни е важен фактор за гражданите, които живеят от двете страни на границата - както българо-сръбската, така и от двете страни на Дунав". Toва заяви премиерът Пламен Орешарски, който разговаря с премиера на Румъния Виктор Понта и с премиера на Сърбия Ивица Дачич. Той подчерта, че е важно да се насочат усилия към оживяване на пограничните райони, съобщи правителствената информационна служба.

 

"Много съм радостен да домакинствам на тази тристранна среща", добави Орешарски. "Имахме възможност да обсъдим редица въпроси от взаимен интерес", продължи той. Премиерът изтъкна подкрепата за Сърбия за успешни преговори и по- скорошно членство в ЕС. "Както България, така и Румъния сме заинтересовани от това всички страни от Западните Балкани, в частност Сърбия да стане по- скоро член на ЕС, за да може дори през инструментите на на ЕК да задълбочаваме нашето сътрудничество", отбеляза министър-председателят. И увери, че Дунавската стратегия за съвместни проекти предлага много възможности с оглед на ускореното развитие.

 

Тримата са обсъдили и кризата в Украйна и нейното отражение върху целия регион. "Изразихме надежда, че чрез един по- пълноценен диалог между Киев и Москва ще се намери по- бързо решение на кризата, така че негативните ефекти да не са дългосрочни", коментира Орешарски. Премиерът съобщи още, че е одобрена и декларация от днешната среща. Тя визира насоките на сътрудничество между трите страни и дава добра рамка на проведените разговори и на бъдещите намерения за още по- тясно сътрудничество, пишат от пресцентъра на правителството.

 

„Благодаря на нашите домакини за организацията на тази много важна среща", каза от своя страна премиерът на Румъния Виктор Понта. И трите страни от региона могат да покажат сътрудничество и стабилност – точно това, от което се нуждае източната част на Европа в този момент, каза той. Според него България, Румъния и Сърбия дават положителен пример.

 

В интерес на България и на Румъния е Сърбия да стане колкото се може по- скоро член на ЕС, каза Понта. "Ще подпомагам румънските компании, които искат да инвестират в региона – България и Сърбия", добави още той, акцентирайки върху европейските фондове и съвместното участие на страните в големи инвестиционни проекти.

 

Министър-председателят на Румъния изтъкна, че е отправил предложение към премиерите Орешарски и Дачич да се институционализира сътрудничеството. „Намерих най- доброто място, където през тази година можем да се срещнем на правителствено равнище – това е Крайова – градът, който е на еднакво разстояние от София, Белград и Букурещ. Отправих покана – ръководителите на правителства да се срещнем там и да институционализираме една група, която представлява европейските интереси и интересите на трите страни във форма на сътрудничество. По този начин можем да покажем, че три съседни и приятелски страни могат да имат общ глас за стабилност и развитие", отбеляза премиерът Виктор Понта.

„Страните трябва да използват възможностите да действат заедно", каза министър-председателят на Сърбия Ивица Дачич. Той благодари на Румъния и на България за подкрепата по отношение на интеграцията в ЕС. „Искаме Сърбия да стане следващата членка на ЕС", подчерта той. „За Сърбия - Румъния и България са много важни партньори – не само политически, но и икономически. Стокообменът ни с Румъния и България общо е повече от 1,5 млрд. евро", отбеляза премиерът Дачи и изтъкна, че трябва да се търсят общи регионални проекти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай