Орешарски: Ще коментирам бъдещето на кабинета след консултации с БСП и ДПС

Орешарски: Ще коментирам бъдещето на кабинета след консултации с БСП и ДПС | StandartNews.com

София. Нямам готовност да отговоря за каквито и да е промени в кабинета. Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски на брифинг в парламента, отговаряйки на въпрос, дали някой е говорил с него за смяна на земеделския министър и ръководството на Държавен фонд „Земеделие.

"Предстоят ми по-общи консултации с лидерите на двете партии", допълни той. На въпрос, дали вчера в Брюксел, е говорил за оперативна програма „Околна среда", където още не са възстановени плащанията, той каза: „Говорихме за европейските фондове от стария програмен период и за подготовката на стратегическите документи и оперативните програми по новия програмен период в по-общ план. Беше ми обещана техническа подкрепа от страна на комисията под формата на специалисти, които да подпомогнат слабите места в цялостната система за усвояване. Подчертах изрично, че сме действали много внимателно в тази система и не сме променили почти нищо. Ако има слабости, по-скоро упрека към нас може да бъде, че не сме ги отстранили достатъчно своевременно", каза още той. И уточни, че се касае за стари забавяния, още от началото на програмния период.

На въпрос ще подаде ли оставка, тъй като подкрепата за БСП, от която е излъчен за премиер, е рекордно ниска, той премиерът отговори: „Ще отговоря, след като направя консултации с ръководствата на двете парламентарни групи. По обясними причини досега нямах такава възможност. В близките няколко дни ще съм готов с този отговор".

Председателят Барозу спомена, че комисията има критични бележки по отношение на междуправителствените споразумения между петте държави с Русия и това не е новина, тъй като още миналата година имаше такива заключения, каза Орешарски за срещата си с Барозу. „Не си спомням дали комисарят или на Европейската комисия. Нека видим формализирани точно критиките, с които несъмнено ще се съобразим. Това беше контекста на разговора", допълни още той.

„Знаех за евентуални планове Михайлова да попадне в листите и то на доста предно място. Когато сте на челни места, вероятността да попаднете не е малка. За мене не беше суперизненада", каза премиерът по повод избирането на Михайлова за евродепутат и уточни, че все още няма предложения за заместника й.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай