Орешарски събира за Сирия Съвета по сигурност

Ангел Найденов лети за Вилнюс за среща на министрите на отбраната от ЕС

Орешарски събира за Сирия Съвета по сигурност | StandartNews.com

София. Премиерът Пламен Орешарски свика за петък заседание на Съвета по сигурност към Министерския съвет заради кризата в Сирия, научи "Стандарт" от правителствени източници.

"Като член на Конвенцията за забрана на химическите оръжия България е категорично против употребата на този вид оръжие от когото и да било, където и да било", заяви външният министър Кристиан Вигенин. Очаква се в петък МВР шефът Цветлин Йовчев и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров да докладват как кризата в Сирия се отразява на вътрешната сигурност, лаконични бяха пред "Стандарт" от МВР.

В Съвета по сигурността участват министрите на външните и на вътрешните работи, на отбраната, зам.-министрите на МВР, на Външно, на отбраната, главният секретар на МВР, началникът на Генералния щаб на Българската армия, шефовете на разузнавателните и контраразузнавателните служби. Задача на консултативния орган е да планира конкретни мерки за неутрализиране на опасностите. От Президентството до късно снощи нямаше реакция от държавния глава. Не е ясно дали Росен Плевнелиев ще свика Консултативния съвет за национална сигурност пред задаващата се опасност от нова война.

Напрежението в Сирия ескалира след предполагаемата употреба на химическо оръжие в района на столицата Дамаск. Световната общност обмисля мерки срещу извършителите. На място са инспектори на ООН, които проверяват местата на предполагаемите химически удари.

Министърът на отбраната Ангел Найденов ще лети до Вилнюс, където на 5 и 6 септември ще се проведе неформална среща на ресорните министри от ЕС, научи "Стандарт". Председателстваща срещата ще бъде "външната министърка" на съюза Катрин Аштън. Очаква се да бъдат обсъдени протичащите в момента военни конфликти, както и ситуацията в Сирия.

В специално изявление на Министерство на външните работи се отбелязва, че България за пореден път категорично осъжда насилието като средство за търсене на изход от кризата. Страната ни изразява изключителна тревога от драстичните нарушения на човешките права, от огромния поток бежанци и бедстващи хора и непрекъснато влошаващата се хуманитарна ситуация. "Неизменно страната ни е призовавала за разрешаване на конфликта чрез широк национален диалог, включващ всички политически и обществени формации.

Упоритото нежелание на режима да търси политически изход от кризата води до постоянна ескалация на насилието", пишат от Външно. България продължава да подкрепя и активно се включва в усилията на международната общност за намиране на политически изход от кризата. България се присъедини към демарша в ООН за незабавно провеждане на разследване.

"Ще следим внимателно събитията и сме готови да допринасяме според възможностите си за намиране на изход от кризата", пишат от МВнР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай