Орешарски: Работим за евросредства за БГ образование

Орешарски: Работим за евросредства за БГ образование  | StandartNews.com

София. Правителството работи за това да има и европейски средства специално за развитието на образованието в България. „Ще положим усилия, така че да следвате достойно призванието да бъдеш учител". Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски и поздрави педагозите по случай Международния ден на учителя - 5 октомври, като им пожела здраве и професионални успехи.

Необходима образователна система, която да отчита нуждите както на учителите, така и на учениците, а и на обществото като цяло. „Ще се стремим да направим преподавателската професия по- привлекателна за младите хора, да подобрим условията на труд, да дадем повече възможности за кариерно развитие", подчерта премиерът. 

„Благодаря ви за търпението, за постоянството и за всеотдайността, с които се грижите за вашите ученици и които ви отреждат специално място в техните сърца. Признателен съм ви за смелостта ежедневно да се изправяте пред едно от най- големите предизвикателства – да давате своя принос за изграждането на децата и младежите като личности", са думите на премиера към българските учители.

В обръщението си към тях той изтъква, че в днешния информационен свят задачата им е особено важна за развитието на младото поколение. „За учениците е ценно не просто да трупат знания, а с ваша помощ да разберат как да ги използват, за да развиват мисълта си, да бъдат изобретателни и инициативни. Здравите основи, които вие полагате, са условие за бъдещите им успехи".

Истинска гордост буди международното признание и наградите, които българските ученици печелят с таланта си, който са развили благодарение на своя труд, но и на труда на техните учители. „Постиженията на българските учители ми дават повод да вярвам, че страната ни ще бъде по-подготвена за предизвикателствата занапред", отбелязва премиерът Орешарски.

Правителството работи за това да има и европейски средства специално за развитието на образованието в България. „Ще положим усилия, така че да следвате достойно призванието да бъдеш учител", заявява в заключение Пламен Орешарски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай