Орешарски откри бизнес конференция в Ханой

Орешарски откри бизнес конференция в Ханой | StandartNews.com

Ханой. На третия ден от посещението си във Виетнам министър-председателят Пламен Орешарски откри в Ханой Международната конференция „Основни европейски принципи и практики при събирането, съхранението и рециклирането на отработени масла". В рамките на конференцията беше подписан меморандум за разбирателство между виетнамския консорциум Петро Виетнам и Приста рисайклинг по отношение на рециклирането на смазочни масла.

„България отдава голямо значение на развитието и на задълбочаването на отношенията си с Виетнам, заяви министър-председателят Пламен Орешарски в началото на българо-виетнамския бизнес форум в град Дананг. Премиерът акцентира върху значението на търговско-икономическото партньорство между двете страни. Той отбеляза, че България поддържа добра макроикономическа и финансова стабилност, както и че страната ни има едни от най-ниските стойности на бюджетен дефицит и държавен дълг в целия ЕС. „БВП на страната ни отбеляза ръст приблизително от 1% за миналата година, което е добро постижение измежду страните-членки на ЕС в настоящия момент", подчерта премиерът. Той изтъкна, че в условията на икономическа рецесия, обхванала повечето европейски страни, ние запазваме икономическата си и финансова стабилност и в същото време предоставяме редица преимущества в сравнение с останалите страни от региона.

Министър-председателят изтъкна, че Виетнам е традиционно важен приятел и партньор на България в Азия. „Българската страна винаги е изразявала своето искрено желание за по- нататъшно задълбочаване на взаимноизгодните отношения на основата на конкретен прагматичен и конструктивен диалог на високо и най-високо равнище", каза премиерът Орешарски. Той напомни, че до началото на 90-те години Виетнам е основен външнотърговски партньор на България в региона. След период на по- ограничени търговско-икономически отношения, от българското членство в ЕС насам се наблюдава активизиране на търговията между България и Виетнам, която през 2008г. достигна своя пик с взаимен стокообмен от близо 100 млн. долара.

„България има добри производствени традиции в електрониката, електроинженерството, химическата и фармацевтична промишленост, машиностроенето. Редица български компании имат дългогодишен опит за работа на азиатски пазари. На базата на съществуващите традиции и опит вярвам, че българските фирми имат добра възможност да договорят участието си при реализиране на съвместни проекти и производства", подчерта премиерът. Той даде за пример сфери като производството на цигари и тютюневи изделия, химическата промишленост, фармацевтиката.

Според министър-председателя бизнес форумът предоставя добра възможност за установяване на директни връзки между българския и виетнамския бизнес. Това по думите му ще доведе до по- ефективно сътрудничество в сферата на търговско-икономическите отношения между България и Виетнам. „Убеден съм в перспективите на развитие на двустранните отношения и в наличието на редица области от взаимен интерес, които могат да бъдат насърчени посредством активен диалог между официалните институции от една страна, както и бизнеса на двете страни", каза премиерът Орешарски. Той пожела на участниците във форума ползотворни разговори и постигане на конкретни договорености между представителите на бизнеса от двете страни.

По-късно през деня министър-председателят Орешарски проведе работна среща с представители на Народния комитет в град Хой Ан. „Искаме да продължим и да активизираме сътрудничеството и контактите между правителствата, бизнеса и хората на България и Виетнам", подчерта премиерът. Той акцентира върху ползотворните си разговори на най-високо ниво в Ханой. Министър-председателят изтъкна големия потенциал на Хой Ан в сферата на туризма. „В България туризмът създава все по-голям дял в БВП", добави г-н Орешарски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай