Орешарски оглежда и десни за кабинета

ДПС ще иска свои хора в ДАНС и МВР, може да излъчи и вицепремиер

Орешарски оглежда и десни за кабинета | StandartNews.com

София. Десни експерти, изявени в различни сфери, оглежда номинираният за премиер от БСП Пламен Орешарски, научи "Стандарт". Още в изборната нощ лидерът на БСП Сергей Станишев коментира, че ако бъде съставено програмно правителство, то ще търси национална подкрепа за приоритетите си, в това число и десните партии, останали извън парламента. "Експерти като Евдокия Манева, Красимир Ангарски биха били от помощ на програмното правителство, което ще има ясни цели за изпълнение", коментираха запознати. Но уточниха, че постове в кабинета срещу одобрение на политиката му няма да има.

"Има по няколко кандидатури за всяка позиция, това са подбрани кадри с изявени способности и познания, които биха били подходящи за различните сектори", разказаха пред "Стандарт" запознати. Но уточниха, че до момента няма нито едно име от евентуалния кабинет "Орешарски", което вече да е утвърдено. Официални номинации за шеф на парламента и на групата на "Коалиция за България" пък ще има в понеделник, когато на "Позитано" 20 ще се проведе разширено заседание на Националния съвет на БСП. Отделните министерства ще бъдат коментирани по-късно, коментираха от партията.

В момента например името, което се върти за финансов министър, е на Петър Чобанов. Той се ползва с авторитет в финансовите среди - не само у нас. Запознати допускат Орешарски да покани и Кирил Ананиев като заместник на Чобанов, защото е специалист по правенето на бюджети. За силовото ведомство пък се върти името на Младен Червеняков. Юристът е припознат не само от червените като добър експерт, а и е имал опит в изпълнителната власт като правосъден министър от времето на Жан Виденов.
Фаворити за външно министерство са евродепутатите Илияна Йотова и Кристиян Вигенин, но според запознати е много вероятно в екипа да влязат и бивши посланици с богат опит.

Например зам.-министри да станат дипломати, които имат стаж и контакти в арабския свят, научи "Стандарт". За социалното министерство в момента се върти само името на Драгомир Стойнев. За регионалното - на Димчо Михалевски. В икономиката, от която може да бъдат извадени енергетиката и туризмът, се спряга името на Петър Кънев.

ДПС няма да натиска за свои назначения в програмното правителство, а предпочита да посочи хора "надолу по веригата", твърдят от партията. Не е изключено обаче хората на Лютви Местан да посочат министър на земеделието и вицепремиер. Движението обаче ще държи на друга договорка - на ниски нива в МВР и ДАНС да бъдат назначени техни младежи, които през годините да правят кариера в структурите за сигурност, научи "Стандарт" от високопоставени партийци.
Заради трудностите при сформиране на правителство ДПС ще заеме изчаквателна позиция. Тезата им е, че мандатът ще е на БСП и посоченият от Столетницата за премиер Пламен Орешарски има право да сформира екип. ДПС одобрява номинацията му.


Целта на всичко това е движението по никакъв начин да не бъде обвързвано със своя антагонист "Атака", до чиято подкрепя няма как да не се прибегне в името на стабилността на властта. Една от най-актуалните политически смешки бе родена от шефката на ЕНП Мария Капон. Която каза, че ДПС и "Атака" ще си говорят през БСП - както съпругата и любовницата си говорят през мъжа

Според ДПС Орешарски трябва да направи кабинет на основата на програма, сглобена от консенсусните точки от обещанията на трите партии. Движението държи в бъдещото програмно правителство да няма политици. Коалицията да е на приоритетите, а не на парцелиране на властта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай