Орешарски: Няма как да сме сбъркали с "Южен поток"

2014 г. може да е първата на икономическото възстановяване, смята той

Орешарски: Няма как да сме сбъркали с "Южен поток" | StandartNews.com

София. Договорът за „Южен поток" с Руската федерация е сключен 2008 година и няма как да сме сбъркали сега. Това заяви пред журналисти премиерът Пламен Орешарски. Неговото изказване бе отговор на въпроса дали правителството не смята за грешка първата заварка на газопровода, която бе направена през октомври.

Орешарски не пожела да коментира дали договорът за газопровода "Южен поток" ще бъде преразгледан наново.

Предстои среща на икономическия министър с еврокомисаря по енергетика по въпроси за "Южен поток", обясни още той.

Стандарт Нюз напомня, че наскоро ЕК посъветва на страните, които имат договорка с „Газпром" за „Южен поток", да преразгледат споразуменията си с руската страна. Комисията сигнализира за за проблеми, свързани с европейската енергийна политика и закони.

"Следващата година може да е първата на икономическо възстановяване, ако не допуснем някои грешки", каза премиерът на среща с членовете на Българския форум на бизнеслидерите в резиденция "Бояна".

"Изправени сме пред предизвикателството на първо място да възстановим икономиката, процес, който ще отнеме не само една година, но сме изправени и пред предизвикателствата да нормализираме цялостната обществено-икономическа система", обясни Орешарски.

Важното е да гледаме напред и да правим необходимите стъпки, за да може в рамките на година-две да имаме вече кардинално различна бизнес атмосфера в държавата и да имаме първите резултати като икономически растеж и възможности за подобряване на доходите на гражданите, продължи още той.

След пет години на депресия или рецесия има първите позитивни симптоми и очаквания следващата финансова година да бъде първата година на икономическо възстановяване, ако не бъдат направени някои грешки, смята Пламен Орешарски. Параметрите, които прогнозираме, са умерени, всичко това зависи от централната власт и от бизнеса, допълни той.

Ще бъде запазен сега действащият монетарен режим, увери Пламен Орешарски. Тази система доказа, че може да е стабилна котва за макроикономическото равновесие в последните 15 години и твърдо ще запазим монетарния (валутния) режим, увери той. И изтъкна, че във финансовата система не се предвиждат драматични изменения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай