Орешарски: Не очаквам друга актуализация

Орешарски: Не очаквам друга актуализация | StandartNews.com

София. „Не очаквам друга актуализация. Надявам се, че няма да се наложи". Това заяви премиерът Пламен Орешарски след като бе отхвърлено президентското вето върху актуализацията на бюджета за 2013 г. Той обясни, че парламентът ще направи всичко възможно да няма друга актуализация до края на годината.

„Ветото на президента беше отхвърлено, така че можем да продължим с тези корекции във фискалната политика, които в последните седмици бяха многократно дискутирани, свързани най-вече с корекция на планиране на приходите, очевидно неизпълними в този обем, в който ги виждаме записани в действащия закон за бюджета, условия за поне частично разплащане със забавени задължения, регулярно възстановяване на ДДС и рефинансиране на изтегления през февруари заем с оглед на по-добро поддържане на фискални резерви над законово изискуемия минимум от 4,5 милиарда лева", каза Орешарски.

Премиерът бе категоричен, че дългът към края на 2013 г. няма да се увеличава спрямо предварителните планове от края на миналата година. И продължи с думите, че има лимити в бюджета, но „по-важен лимит е този за размера на дълга в края на годината". Орешарски уточни, че не се изменя този лимит, тоест лимитът за брутното равнище на дълга третира вътрешния оборот. „Ако февруари нямаше заем, този лимит щеше да бъде забавен с 800 милиона лева и нямаше да има нужда да се изменя сега. Ще се вземат нови заеми, така че по същество да се рефинансира този дълг. Имаме необходимост да рефинансираме дълга до 800 милиона лева", допълни още той.

„Не изменяме нетния размер на дълга, което означава, че дългът към края на годината няма да се увеличи спрямо предварителните планове от края на миналата година". Така Орешарски отговори на въпроса дали може да се изтегли отново дълг, след като бъдат изплатени 800-те млн. лв. И уточни, че може с общо до 1 милиард лева.

По повод това, че парламентарната група на ГЕРБ не гласува за отхвърляне за ветото на президента, премиерът каза, че ще се радва на бъдещата подкрепа на ГЕРБ. „Ще продължим да работим, надявам се да има проекти, които да имат тяхната подкрепа", продължи той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай