Орешарски: КТБ се разрасна през първия мандат на Борисов

Орешарски: КТБ се разрасна през първия мандат на Борисов | StandartNews.com

КТБ се разрасна по време на първия мандат на Бойко Борисов. Това мнение изказа бившият премиер Пламен Орешарски пред бТВ.

„Банката е имала доста влошен кредитен портфейл и това не е станало в последната година. Банката съмнително се разрасна в периода след 2009 г. с темпове, с които нито една друга банка не се разрастваше", подчерта Орешарски.

На въпрос защо КТБ не е спасена, бившият премиер отговори: „За да спасите някой, той трябва да иска тази помощ". Орешарски коментира, че е скептичен по отношение на качеството на предстоящия доклад за КТБ.

Бившият премиер призна, че по време на мандата си е бил подложен на натиск, но уточни, че всички премиери, включително и сегашният Бойко Борисов, са подложени на такъв.

По думите му, докато е имал подкрепата и на двете партии, всичко е било наред.

Той уточни, че ДПС и БСП са се разбирали добре в началото на управлението на кабинета му, но в хода на мандата са започнали да изникват противоречия между тях, които са се задълбочили след евроизборите, и логично е дошъл сривът на подкрепата.

„По всички въпроси, които са засягали изпълнителната власт, решенията съм взимал аз или Министерският съвет", категоричен беше Орешарски, като допълни, че често се е допитвал до лидерите на двете партии, особено по въпроси, които са изисквали парламентарна подкрепа.

Никога не съжалявам за миналото, така е трябвало да стане, каза Орешарски на въпрос дали съжалява, че е станал министър-председател.

Ако отново трябва да взимам решения, не бих ревизирал нито едно. На този етап съм убеден във всичките си решения, допълни още експремиерът.

Той уточни, че в момента се занимава с академична дейност и избягва други по-сериозни ангажименти. „Изненадам съм от топлото отношение, което срещам от много хора, спират ме, приказваме за различни неща. Ако изключим малка група хора, при моите срещи по време на мандата имах същото отношение от хората", убеден е той.

Орешарски разкри, че сред протестиращите срещу неговия кабинет имал „добри познати", които му споделяли колко им плащат и как се прави организацията на протестите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай