Орешарски към Лавров: Оптимист съм за "Южен поток"

Орешарски към Лавров: Оптимист съм за "Южен поток" | StandartNews.com

София. Смятам, че разполагаме с достатъчно добри аргументи и оставам оптимист, че те ще бъдат приети". Така премиерът Пламен Орешарски коментира проблемите около реализацията на проекта "Южен поток" на българска територия по време на разговор с руския външен министър Сергей Лавров, предаде правителствената информационна служба.

Орешарски изтъкна, че проектът е много важен за България и правителството ще положи всички усилия за реализацията му, но в рамките на европейското законодателство.

„Нееднократно сме заявявали силната си заинтересованост от осъществяването му. От самото начало на работа на това правителство започнахме да полагаме усилия за наваксване на изоставанията и постигнахме значителен напредък", допълни премиерът.

Двамата дипломати обмениха мнения за състоянието на търговско-икономическите отношения между България и Русия и представиха позициите на страните си по кризата в Украйна и проекта „Южен поток".

Премиерът Орешарски приветства руските инвестиции у нас, нарастващия брой руски туристи и граждани, купуващи недвижима собственост в България, но подчерта, че във взаимната търговия се наблюдават отрицателни тенденции по отношение на всички стоки, с изключение на енергоносителите.

Той каза, че е коментирал темата при срещата си в Сочи с премиера Дмитрий Медведев, с когото са постигнали договореност за провеждането на междуправителствена комисия за разрешаване на отворените въпроси.

Лавров посочи различни проблеми на двустранните отношения, стоящи на дневен ред. В коментар на тях Пламен Орешарски отбеляза: „Фактът, че част от тези въпроси дискутираме още от 90-те години, показва, че трябва да ускорим работата по тях, да насърчим участниците в преговорите да бъдат по-оперативни" и изрази надежда за провеждане на заседание на междуправителствената комисия до края на годината.

Относно конфликта в Украйна министър-председателят посочи, че от самото му начало България се е обявила за запазване на териториалната цялост на страната, като в същото време е отправила препоръки към украинските власти за повече интегритетни действия и е осъдила закона за ползването на езиците. „България ще подкрепи всякакви дипломатически усилия за решаването на кризата в Украйна. Колкото по-бързо стане това, толкова по-добре ще бъде за всички", посочи премиерът Орешарски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай