Орешарски към ЕС: Ще преразгледаме мораториума за земите

Орешарски към ЕС: Ще преразгледаме мораториума за земите | StandartNews.com

Брюксел. На среща с председателя на Европейската комисия, министър-председателят Пламен Орешарски е заявил, че България няма да преразглежда договора за присъединяване към ЕС и ще преразгледа решението за мораториума за проджабата на земя на граждани на ЕС. 

"Колкото по-бързо излезем от този казус, ще бъде по-добре за България", заяви Орешарски.

Според него неработещото решение за удължаване на мораториума върху продажбата на земя на чужденци до 2020 година е било взето най-вече с гласовете на опозицията, към която той причисли и "Атака".

"Най-голям дял в това недобро решение има опозицията. Най-много гласове поне дойдоха от опозицията. Изцяло, от всички присъстващи, така че тук не става въпрос за мнозинството. Големият принос в случая даде опозицията. При това претендираща за европейско развитие. "Атака" също е опозиция в нашия парламент", посочи премиерът.

"Срещнах се с г-н Барозу, за да го запозная със ситуацията в България в контекста на бежанската вълна и да го направя по-съпричастен към помощта на Комисията в най широк аспект – както по отношение на финансовата, така и техническата подкрепа, която очакваме", отбеляза министър-председателят. На въпрос за очакваната от Европа финансова помощ, премиерът Орешарски отбеляза, че ориентировъчно тя ще бъде около 5 – 6 млн. евро и в тази посока не могат да се очакват изненади.

Орешарски изтъкна, че по време на срещата председателят на ЕК се е интересувал до каква степен политическата ситуация в България няма да възпрепятства по-амбициозните планове на кабинета за реформи. „Уверих го, че правителството има свой план за действие и ще продължи да разчита на подкрепата от парламента такава, каквато е и сега, за да може да осъществим необходимите реформи в образованието, здравеопазването, за подобряването на административния и бизнес климат, така че да вървим напред", подчерта премиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай