Орешарски е скeптичен към препоръките на Световната банка

Орешарски е скeптичен към препоръките на Световната банка | StandartNews.com

София. Имаме ангажимент да не натоварваме данъчно-осигурителната тежест спрямо достигнатото равнище и затова не гледам позитивно на препоръката на Световната банка за увеличаване с 2% на осигурителните вноски.

Това заяви пред журналисти в парламента министър-председателят Пламен Орешарски след представяне на управленската програма на правителството.

„Когато преди години, когато бях с основни отговорности за формиране на сегашната данъчно-осигурителна тежест, към края на този период няколкократно заявявах, че няма повече резерви за намаления, успех ще бъде да запазим това равнище, което за четири години ни се струва, че е незначително повишено по отношение на второстепенни данъци, не на основни", обясни премиерът. „Приемам критиката на Световната банка, че временно замразяваме или възнамеряваме да го направим стажа и възрастта за пенсиониране от следващата година", посочи Орешарски. Премиерът подчерта, че това е временна мярка, за да имаме време да съставят един по-устойчив модел за продължаване на реформата и един по-устойчив модел на пенсионната система.

„Имаме законодателна програма, която вече е внесена в парламента и в нея има над 50 проектозакона за подобряване на регулациите, на създаване на ефективна конкурентна среда за бизнес, така и за защита на потребителите, както и антимонополни регулации. Финансовите ресурси, за съжаление, са ограничени от Закона за бюджета за тази и следващите години", посочи премиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай