Сряда,

Орешарски: Aпатията e истинската заплаха за свободата

От: Администратор -
A
A
A

Калофер. Единството, грижата за ближния, за добруването, за просперитета на страната, са способни да надделеят над страха, малодушието и апатията, които са истинската заплаха за свободата. Това заяви премиерът Пламен Орешарски в Калофер на военния ритуал в памет на загиналите за свободата на България.

Ботев е неизменна част от историческата ни памет. Неговият завет, неговият дух и родолюбие са част от нас. Пътят на Христо Ботев – страшен, но славен, ни води в една поска - към нашите общи национални каузи. Както свободата, така и тези каузи трябва да се отстояват всеки ден, не само с думи, а и с дела, както ни показва Ботев със своя пример. За мен е чест и гордост да бъда сред вас в Деня на Ботев и заедно да отдадем почит на великия български поет и революционер, както и на загиналите за свободата на България, каза още премиерът, цитиран от БГНЕС.

Когато ние българите заговорим, рядко ни се случва да е в един глас. Затова е важно, че на днешния ден е отредено време, в което да се поклоним в знак на почит и заедно да помислим в минутите на мълчание за общия ни идеал – свободата и добруването на нашата земя, хубава, както я нарича самият Ботев, подчерта премиерът.

Ботев падна в бой за свобода и за това той не умира. Нека си спомним и продължим неговите съкровени думи: "О, Боже мой, не ти що си в небесата, а ти що си в мене, Боже, в мен – сърцето и душата, дай на нас – българите сили и мъдрост да се грижим за родината и да бъдем достойни наследници на тези, които дадоха живота си, за да бъдем свободни ние", завърши словото си Орешарски.

В такива момента можем да преосмислим целите си и начините, по които вървим, добави премиерът.

След военния ритуал се състоя пресконференция, на която Орешарски обяви, че двете партии в момента правят собствените си анализи. "На следващата пресконференция ще ви кажа къде трябва да има промени", заяви премиерът.

Помолен за коментар на ситуацията в Спешна помощ и исканията за оставка на здравния министър Таня Андреева, Орешарски отговори: "Аз чух, че доста голяма част от системата се обявява в нейна подкрепа. Критерий за смяна няма да бъде мнението на малка група хора. Критерият ще бъде целите, които предстои да се свършат и дали тези министри могат да го направят, аз вярвам в повечето от тях". 

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички