Орешараски: По-страшни са изкуствените монополи

Орешараски: По-страшни са изкуствените монополи | StandartNews.com

Стара Загора. Борбата с естествените монополи е общо взето ясна – трябват засилена регулация и по-строг контрол, по-страшни са изкуствените монополи, които създаваме сами в редица сектори. Това смята номинираният за премиер кандидат за народен представител от Коалиция за България Пламен Орешарски, който се срещна с журналисти и представители на старозагорския бизнес във вторник. Той посочи и два красноречиви примера за това.

Според официални данни на Камарата на строителите от у нас имало над 100 сериозни строителни фирми, но търговете по закона за обществените поръчки се печелели едва от 2 на сто от фирмите в строителния бранш. От над 200 хиляди компании пък 50 на сто от съвкупната корпоративна печалба правели едва 25 от тях.

Орешарски изрази тревогата си за състоянието на комплекса „Марица-изток", което според него е плод на непоследователната, непредсказуема и без хоризонти политика в енергетиката. Дори само в рамките на мандата си правителството на ГЕРБ имаше различни позиции за АЕЦ „Белене" – в началото бе за изграждането, в края се обърна на 180 градуса, посочи бившият финасов Министър. Според него българската енергетика не бива да се управлява на парче, а се нуждае от ясна визия и перспектива поне за един период от 15-20 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай