Опасност от провал при ротация на шеф на парламента

Много зависи как ще бъде оформено това предложение, казва конституционен експерт

Опасност от провал при ротация на шеф на парламента | StandartNews.com

Според конституционния експерт Симона Велева има опасност от провал при избора на шеф на Народното събрание след идеята издигната от "Продължаваме промяната-Демократична България" постът да бъде зает на ротационен принцип от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

„Много зависи как ще бъде оформено това предложение. Европейският парламент има един председател с мандат от 2,5 години от общо петте години. Ако кажем „председатели“, то има голяма вероятност да противоречи на основния закон. Ако се приеме джентълменска дума, че едно лице ще изпълнява ролята на председател, а след това доброволно ще слезе и ще се качи друг, е друга ситуация“, посочи Велева пред бТВ.

„Организационните въпроси са много сериозни. Председателят на Народното събрание е лице със статут на национална сигурност. На ежеседмична база получава много чувствителна информация. Той ръководи цялата администрация и обявява обществени поръчки“, коментира още Симона Велева.

„Предложението може да работи, без да противоречи на Конституцията, според това как е оформено. Целесъобразно е да има един председател“, каза тя.

„Ние все още сме в първото заседание на парламента. Народното събрание следва да си избере председател, ако такъв не бъде избран, то не може да действа, не може да приеме правилник и не може да се вземе решение, че действа предишния правилник“, посочи тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай