Омраза без граници. Скопие погази Гоце, скандали и арести (ОБЗОР)

В Скопие имаше засилени мерки за сигурност, а полицейски хеликоптер кръжеше над града

Омраза без граници. Скопие погази Гоце, скандали и арести (ОБЗОР) | StandartNews.com

Безпрецедентна омраза беляза честванията за 151 години от рождението на големия български революционер Гоце Делчев. РС Северна Македония пусна забранителни списъци, македонски полицаи биха българи на границата, дори токът на браздата спря, за да не могат да се обработват документите на нашенците, които искаха да се поклонят на гроба на Гоце Делчев.

ВИЖ ОЩЕ: Македонски номера с тока. Демерджиев бесен

В Скопие имаше засилени мерки за сигурност, а полицейски хеликоптер кръжеше над града.

Политическият гняв не закъсня, Външно излезе с остра реакция.

ВИЖ ОЩЕ: Скандалът расте! Македония съди бития депутат, още двама в ареста

Честването на Гоце Делчев в Скопие премина при извънредни мерки за сигурност. А северномакедонската страна отклони предложението на българските представители заедно да поднесат цветя пред паметника на революционера. Малко бяха и българите, които успяха да се доберат до църквата, в която е гробът на Гоце Делчев.

ВИЖ ОЩЕ: Проговори наследник на Гоце. Какво не знаем за големия българин

Денят, в който отбелязваме 151-вата годишнина от рождението на революционера, започна с хеликоптери над Скопие. И с много полиция по улиците. Граждани се допускаха до гроба на Делчев в църквата "Свети Спас" през КПП-та. Други пък , като мъж с българско самосъзнание, който живее в Скопие, не се осмелиха. „Не позволяват на българи да отидат да честват Гоце Делчев. Мисля, че го правят на инат. Досега никога македонци не са чествали Гоце Делчев”, разказа той пред Нова тв. Телевизията не показа лицето му, защото той се страхува за живота си.

ВИЖ ОЩЕ: Йотова смрази Скопие. Отряза им квитанцията

Българската делегация в Скопие води вицепремиерът Иван Демерджиев. Който определи днешните мерки като ненужни. „ Предложих на министър Спасовски да поднесем цветя заедно. В случая ми беше отказано. Апостол като Гоце Делчев заслужава това. Надявам се на следващото честване това да се случи”, заяви Иван Демерджиев, министър на вътрешните работи на България.

ВИЖ ОЩЕ: Потрес! Македонски граничари биха бивш депутат

Управляващите в Скопие запазиха мълчание, след като се поклониха пред Делчев. Но пък лидерът на опозицията се обърна към българските политици. „За да печелят дребни политически точки, българските политици правят това, което не трябва да правят и вместо да бъдат политици от 21 век, се превръщат в циркови артисти”, посочи Християн Мицкоски, лидер на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ.

ВИЖ ОЩЕ: Напрежение? Борисов каза истината за Гоце Делчев

На Гюешево тази сутрин, за да преминат границата в посока Скопие, се събраха над 150 българи. Тогава обаче внезапно граничните власти на Северна Македония спряха да пропускат коли. Причината – нямало ток на пункта.

След часове чакане, пунктът беше отворен. Последваха обаче щателни претърсвания на автомобилите, като полицаите преглеждаха дори венците за честването. Голяма част от българите в крайна сметка не бяха допуснати да преминат.

А докато българите получаваха документите си за отказ, напрежението прерасна в арести и полицейски удари. Българи, сред които и народният представител от "Възраждане" в два парламента Ангел Георгиев, бивш зам.-шеф на външната комисия, бяха бити. В края на деня той и още двама нашенци бяха съдени по бързата процедура.

В официално съобщение от полицията в Северна Македония съобщиха, че арестите са били заради опити на българските граждани физически да нападнат служителите на реда. В крайна сметка нито един от българските автомобили не продължи за Скопие.

На обяснението, че пунктовете със Северна Македония не работят заради токов удар България отговори с протегната ръка. „За да няма подобни проблеми РСМ, аз разпоредих, готови са три генератора и в понеделник МВР ще ги дари за трите пункта, на които имаше проблеми”, заяви министър Иван Демерджиев.  В късния следобяд българската делегация водена от вътрешния министър поднесе цветя пред мемориала на Гоце Делчев в Благоевград.

Остри политически реакции у нас, заради блокираната граница. Сериозни критики се чуха от по-голямата част от партиите у нас. Като те са насочени към служебното ни правителство към това на Кирил Петков, към властите в Скопие, но и към конкретни партии. Част от вече бившите депутати смятат, че напрежението се насажда изкуствено от кръгове, които преследват собствени цели – една от тях да няма разширение на Европейския съюз.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов разкритикува и служебното правителство и правителството на Продължаваме промяната, заради забранителните списъци за влизане в Северна Македония.

„Това е недопустимо. Това е провал във външната ни политика, доведена от Кирил Петков и Асен Василев, които залъгаха обществото как ще хвъркаме със самолетчета до Скопие, па един път и не хвръкна самолетът. Кой го допуска това? Понеже Вежди Рашидов много обича да хвали служебното правителство”, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. 

БСП са категорични, че Северна Македония не изпълнява критериите за членство в Европейския съюз и смятат, че България не трябва да прави отстъпки.

„Пак неразбории, не се изпълняват договорките от Македония. Няма какво да правим реверанс, сигурно е важно за Европа и Македония, но не за сметка на България. Ние затова подкрепихме декларацията в последните часове”, посочи Георги Гьоков, БСП.

„Продължаваме Промяната” и „Демократична България” отправиха конкретни обвинения за напрежението между двете страни към политически партии.

„Реакциите от двете страни смятам за преувеличени. Има политически партии - и ВМРО, и „Възраждане”, които трупат капитал върху това. И те ще се окажат излишни, ако този проблем се разреши”, посочи Искрен Арабаджиев, ПП.

„Много добре беше да имаме европейска позиция, виждате, че в момента има проблеми. Това напрежение в момента е излишно и има кръгове, които нарочно го насърчават, преследвайки свои цели, включително да няма разширяване на ЕС”, категоричен е Мартин Димитров, ДБ.

Остра бе реакцията и на българското Министерство на външните работи.

"4 февруари 2023 г. ще влезе в историята като датата, на която властите в Северна Македония, по крайно неубедителни причини и в нарушение на предварително дадените уверения, не допуснаха отдаването на почит към делото и живота на Гоце Делчев от страна на български граждани. Министерството на външните работи определя днешното отношение на управляващите в Северна Македония като унизително и недопустимо спрямо българския народ и Република България", се казва в нарочна позиция на МВнР.

Българската дипломация напомня на Скопие, че след подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество през 2017 г. бе установена практика за съвместно отбелязване на исторически личности от общата ни история, какъвто без съмнение е и Гоце Делчев.

От МВнР посочват още, че подобни действия се оценяват от България като неизпълнение на поетия ангажимент за осигуряване на безпрепятствен достъп на всички добронамерени граждани, желаещи да отдадат почит пред паметта на големия революционер. "Това, наред с нежеланието за общо полагане на венци от делегациите на България и Северна Македония, представлява отстъпление от установените добри практики и ерозира усилията на Република България, насочени към укрепване на добросъседството. Днес действията на властите в Северна Македония нанесоха сериозни вреди на процеса на възстановяване на доверието, въпреки усилията на министър-председателя Гълъб Донев, който в сложна ситуация инициира процес на деескалация и на заместник министър-председателя по обществения ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, който посети Скопие именно с тази цел на 30 януари т.г., както и днешната му визита.", се казва в позицията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай