Окончателно: До 35 секции в чужбина на вота наесен

Окончателно: До 35 секции в чужбина на вота наесен | StandartNews.com

Села с над 350 жители ще си избират пряко кмет

Таван до 35 секции в чужбина, 60 заявления, за да могат да бъдат разкривани извън дипломатически представителства и забрана за Европейски парламент да се гласува извън страните от ЕС. Това решиха депутатите, приемайки окончателно промените в Изборния кодекс. До поправките се стигна след президентското вето. Депутатите от управлявощото мнозинство се съобразиха с част от възраженията на Росен Плевнелиев и смекчиха ограниченията за гласуване в чужбина. Изборните бюра извън посолства и консулства ще стават по прецента на родните дипломати там, бе записано още в закона.

Съпротивата срещу текстовете дойде от ДПС, Лютви Местан и Радан Кънев. Според зам.-председателя на ПГ на движението Четин Казак ГЕРБ се стремят „да угодят на крайните националисти и ксенофоби, които делят гражданите си на такива, които живеят в България и на живеещи в други държави, които не са им любими". Казак бе категоричен, 35 секции в Турция са крайно недостатъчни, за разлика от ситуацията в дрги държави, където са гласували дори едноцифрено число избиратели.

„Заплахата за национална сигурност е аргумент на патриотите да извиват ръце", отсече Казак. А Тучер Кърджалиев се обърна към ГЕРБ с думите: "Когато се навеждаш - и ти, и гръбначният ти стълб губят част от благородството си."

Местан заговори за фашизъм и етнонацизъм. „Това е тежко престъпление", посочи той и на свой ред даде съвет на депутатите – да вникнат в народната мъдрост „Умно куче в мъгла не лае". Според Радан Кънев пък решението е погрешно, защото „никой не може да предвиди динамиката, разселването на българите и желанието на напусналите страната да се включат в родния политически живот от разстояние".

Депутатите все пак промениха един текст от Изборния кодекс – смъкнаха прага за пряк избор на кмет. Предвидено бе това да става в населени места с над 350 жители вместо с 400. Поправката бе предложена от реформаторите Мартин Димитров и Петър Славов и подкрепена от БСП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай