Окончателно! Стана ясно кога Нефтохим спира с руския петрол

След това „Лукойл Нефтохим Бургас” трябва изцяло да преработва петрол с неруски произход

Окончателно! Стана ясно кога Нефтохим спира с руския петрол | StandartNews.com

До 1 октомври 2024 година, когато окончателно се отменя дерогацията, „Лукойл Нефтохим Бургас” АД трябва изцяло да преработва петрол с неруски произход. Това решиха депутатите с приетите на второ четене разпоредби от законопроекта за изменение и допълнение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.

Вносители на законопроекта са Бойко Борисов ГЕРБ-СДС, Кирил Петков и Христо Иванов от „Продължаваме Промяната–Демократична България“, и Делян Пеевски от ДПС.

Приетите текстове предвиждат рафинерията поетапно да премине към преработка на петрол с неруски произход, като до 31 декември 2023 година има право да преработва не повече от 80 процента петрол с руски произход; до 31 март 2024 г. не повече от 75 процента петрол с руски произход; до 30 юни 2024 г. не повече от 50 процента петрол с руски произход; до 30 септември 2024 г. не повече от 25 процента петрол с руски произход, като същевременно оборотът от произведените горива не е по-нисък от средния за последните пет приключили финансови години.

Създава се възможност за започване на процедура за назначаване на особен търговски управител. Предвижда се особеният търговски управител да се назначава от Министерския съвет по предложение на министъра на икономиката и индустрията, след становище на Съвета по сигурността към Министерския съвет, не по-късно от две седмици от предложението. Предвидено е особеният търговски управител се назначава за срок от шест месеца.

В хода на дебата Цончо Ганев от „Възраждане“ посочи, че това, което "сглобката" от евроатлантици ще приеме, е меко казано цинично и вредно за нас, чисто икономически. Ще се приеме механизъм, в който за да се избегне двойното облагане с акциз от Русия, се въвежда друго понятие енергийна вноска. Ганев коментира, че така газ, идващ от Руската федерация, ще бъде двойно облаган. 

Евтиният газ ще бъде обложен с още 30 процента, за да може някои евроатлантици да се докажат като такива, коментира депутатът.

Тошко Йорданов, председател на ПГ „Има такъв народ“ заяви, че няма изискване от ЕС за отпадане на дерогацията и припомни, че именно Асен Василев я е извоювал. Единствената логика по думите му е или „слагаческа“ или за да могат „кръгове от фирми да изкарат едни пари".

Румен Гечев от БСП заяви, че в България руският газ ще влиза с наказателни цени, които по думите му не са наказание за Русия, а за български фирми и български граждани.

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ отговори, че защитата на руските интереси от БСП и "Възраждане" не кореспондира с българските интереси и изтъкна, че за миналата година "Лукойл" е получил 140 млн. лв. компенсации.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай