Очакван сблъсък в парламента, кой кого ще надцака за КПКОНПИ

В дневния ред на НС за днес е и второто четене на промени в Закона за хазарта

Очакван сблъсък в парламента, кой кого ще надцака за КПКОНПИ | StandartNews.com

Народното събрание ще обсъди днес проект на решение за приемане на процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати и за избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

От "Продължаваме Промяната" поставиха условие при преговорите за съставяне на правителство с третия мандат - да бъде прието антикорупционното законодателство и министърът на вътрешните работи в оставка Бойко Рашков да бъде избран за председател на КПКОНПИ.

Втора точка в дневния ред на Народното събрание за днес е второто четене на промени в Закона за хазарта. Измененията, внесени от депутати от "Има такъв народ", бяха одобрени на първо четене от парламента миналата седмица. 

С гласуваните промени се разширява обхватът на хазартните игри, организирани от ДП "Български спортен тотализатор" (БСТ), като към тях се включват и игри със залагания върху случайни събития и със залагания, свързани с познаване на факти.

С измененията се регламентира, че хазартните игри се организират чрез пунктове за залози, разположени в собствени или наети помещения от тотализатора, в собствени или наети помещения от външни лица, с които той има сключен договор за разпространение от негово име и за негова сметка; и чрез устройства за самообслужване, които са обособени и обозначени като пунктове за съответните хазартни игри.

В хода на дискусията на първо четене беше отбелязано, че законопроектът цели да се предотврати фалит на "Български спортен тотализатор" и да се запазят тотопунктовете, иначе заради предишна промяна на Закона за хазарта през август т.г. трябва да затворят близо 1000 пункта.

Вчера комисията по бюджет и финанси към Народното събрание гласува на второ четене промените в Закона за хазарта. Между първо и второ гласуване са постъпили две предложения. Първоначалният текст за общия брой на пунктовете, който да не надвишава 3000 на територията на страната, с цел да се избегне неконтролируемото разпространяване на хазартни игри от държавното предприятие, беше променен на 4000 по предложение на Йордан Цонев от ДПС. Що се отнася до рамката колко от тези пунктове могат да бъдат дадени на външни лица, процентът на който се съгласиха депутатите, беше 15, въпреки предложените от вносителите 65 процента.

След законодателната програма на Народното събрание е предвиден парламентарен контрол, в който ще участват вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията в оставка Корнелия Нинова и министрите в оставка Бойко Рашков и Атанас Атанасов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай