Обвинението: Цветанов е извършил престъпление

Ексминистърът съзнателно е допсунал нарушения при изпозлване на СРС-та, твърдят от СГП

Обвинението: Цветанов е извършил престъпление | StandartNews.com

Софийска градска прокуратура съобщи, че е събрала доказателства, че бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е извършил престъпление по делото за незаконното подслушване на политици, министри, президент и бизнесмени.

От обвинението обявиха, че имат достатъчно доказателства за извършено престъпление по чл.285 във връзка с чл.387 ал.2 от НК.

От държавното обвинение уточниха,че бившият министър на вътрешните работи съзнателно е допуснал нарушение на процедурите при прилагане на специални разузнавателни средства (СРС-та) в специализираната дирекция на МВР.

По-рано днес СГП спря наказателното производство по делото, което бе образувано срещу Цветан Цветанов, Камен Костов и Сергей Кацаров. Спирането на делото е заради достатъчните доказателства, които СГП е събрала срещу Цветанов. Те сочат, че Цветанов, в качеството си на длъжностно лице - министър на вътрешните работи, съзнателно е допуснал подчинени нему лица – директорите на СДОТО-МВР Иванов, Костов и Кацаров да извършат престъпления по чл.387 ал.2 от НК. Този извод на прокуратурата се обосновава и с оглед задълженията на министъра на вътрешните работи по чл.34а ал.1 т.1 от ЗСРС да упражнява контрол върху прилагането и използването на СРС.

Наказателното производство е спряно, тъй като Цветан Цветанов притежава имунитет за наказателно преследване по силата на чл.103 от Изборния кодекс. Той е регистриран кандидат за народен представител. Няма предвидена процедура за снемане на неприкосновеността на кандидат за народен представител в кодекса.

След обявяване по реда на чл.260 от Изборния кодекс от Централната избирателна комисия на резултатите от гласуването, обвинението ще реши дали да свали имунитета на Цветанов или са налице основания главният прокурор на Република България да отправи искане до Народното събрание за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване.

"Предизборната кампания мина всякакви граници. За разлика от опозицията ПП ГЕРБ не се занимава с компромати и винаги сме се ръководили от интересите на държавата." Това бе единственият коментар на Цветанов по повод доказателствата на прокуратурата по делото с незаконнoто подслушване. Той бе на предизборна среща в Аксаково.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай