Общински съветник изби рибата! Колко пари взима

Докъде стига иронията в позицията

Общински съветник изби рибата! Колко пари взима | StandartNews.com

Общинският съветник от ГЕРБ Димитър Вучев написа критичен коментар във фейсбук за заявката на столичния кмет Васил Терзиев, че иска заплатата му за поста да се равнява на 1 лев.

Ето какво пище съветникът:

Васил Терзиев поиска 1 лв заплата като кмет на Столична община. Силна заявка, нали? Чухме го няколко пъти от него в кампанията. Тогава можеше да се приеме както за малка щипка популизъм, така и за непознаване на законовата уредба. Но, хайде, да не сме повече католици от Папата.

В първия си работен ден новият кмет направи същата заявка - да взима месечно възнаграждание от 1 лв: "Аз няма по никакъв начин да се възползвам от публична дейност (?!). Няма да крада хората" (точен цитат).

Бърз скок до Закона за местното самоуправление и местната администрация. Според него размерът на възнаграждението на председателя на общинския съвет не може да надвишава 90% от това на кмета на общината (чл. 26). Общинските съветници пък не може да взимат повече от 70% от брутната работна заплата на председателя за съответния месец (чл. 34).

И сега само си го представете - една цяла институция, в която всички избрани политици взимат месечни заплати от съответно 1 лв (кмет), 0,90 лв (председател на общински съвет) и 0,63 лв (общински съветници).

Мислите ли, че при заплата от 0,63 лв нито един общински съветник не би се изкушил да потърси, така да го наречем, допълнително материално стимулиране? Ще пазим ли всички ние, 61 съветници, интересите на гражданите на Столична община, както се заклехме дружно при първата сесия?

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
4 Коментара
Д.Маринова
преди 5 месеца

Чудно ми е,че се вдига такъв шум за намерението на В.Терзиев да взема 1 лев заплата,а останалата част от заплатата си да дарява.Човека говори за себе си,не прави предложение заместниците му или съветниците да последват примера му.

Откажи
Васил
преди 5 месеца

А защо трябва общински дъветник

Откажи
Васил
преди 5 месеца

А защо трябва общински дъветник

Откажи
Батката
преди 5 месеца

Нали всички се кандидатирват в помощ на хората.Сега излиза , че всеки е търсил печалбата и колкото може повече да заграби възнаграждения от комисий и сесий .

Откажи