Общините искат ясни правила за следващия програмен период

Общините искат ясни правила за следващия програмен период | StandartNews.com

Варна. Три основни момента ще поставим на вниманието на изпълнителната власт в лицето на премиера Пламен Орешарски в рамките на годишната среща, заяви пред журналисти директорът на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) Гинка Чавдарова. „Първото е яснота по отношение на следващия програмен период и еврофондовете, защото най-късият срок за корекции е две години. Ние искаме яснота, за да можем да предвидим ресурс и терени и да няма бели петна.

Настояваме за трайни и устойчиви решения и умно планиране, защото в България общините са тези, които усвояват средства и са реализирани 60 на сто от европроектите. Настояваме също за промяна на процедурните правила, тъй като в България те са най-сложни от всички страни членки в ЕС. Трето, но не по важност е и решението ни от днес сутринта /б.а. – в неделя/ на УС на НСОРБ, за ясна методика и правила за нанасянето на финансови корекции и санкции на общините по европроектите. В момента и досега методиката не е прозрачна и не се страхуваме да кажем, че това е инструмент за рекетиране на общините. Идва Европейската сметна палата, прави проверка и не намира нарушения, а след нея минава българска институция и нанася корекции" – каза Чавдарова. Тя добави, че общините в страната настояват и за смяна на правила и да има споделена вина.

„Ако управляващият орган е виновен, нека той понесе корекцията или санкцията, ако е виновна общината – да тогава тя ще ги понесе. Ние изпълняваме указанията на управляващите органи. Досегашните правила, които са непрозрачни водят до демотивация на общините" – добави Чавдарова. НСОРБ ще настояват със споразумението изпълнителната власт в лицето на премиера Орешарски да предприеме стъпки към реална децентрализация.

На въпрос как ще реагират общините и имат възможност да правят съкращения, Г. Чавдарова бе категорична: „Ние не сме информирани, и се надяваме, че това няма да касае нас. И без друго на един общински служител се падат трима държавни". Тя добави, че НСОРБ очаква в лицето на МОСВ да има разбиране и да се замрази размерът на отчисленията, които общините трябва да плащат, защото няма бизнеси и население по места, които биха могли да понесат това увеличение на таксата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай