Обсъждат закриването на Комисията по досиетата

Обсъждат закриването на Комисията по досиетата | StandartNews.com

Народното събрание ще разгледа днаес промени в Закон за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към държавна сигурност и разузнавателните служби на българската народна армия, с които предвиждат закриването на Комисията по досиетата.

Това предвижда програмата за работа на Народното събрание.

Промените в закона са предложени от народните представители от ПГ на БСП лява България. В мотивите на вносителите се посочва, че тази комисия предизвиква нетърпимост и омраза в обществото, вместо да уреди темата за досиетата на бившите държавни тайни служби. В закона е предвидено всеки човек да може да получава информация за хората от бившите служби, а не комисия да определя кое е „публична информация".

С промените се премахва задължителния елемент на проверка на определени хора при заемането на длъжност, когато това се изисква. В програмата на парламента е заложен и редовен парламентарен контрол. В него ще вземе участие вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, която ще отговаря на въпрос свързан с материална обезпеченост на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ).

На депутатски въпроси ще отговаря и вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева на питане свързано с политиката на Министерството на образованието и науката за развитие на професионалното образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай