Обсъждат за концесията на летище "София"

Обсъждат за концесията на летище "София"  | StandartNews.com

По време на днешното заседание на Министерски съвет се очаква становище по предложението за отдаване на летище „София" на концесия. Министерството на транспорта разчита на постъпленията от такава сделка, за да реши дълговите проблеми на БДЖ. Отдаването на концесия на Летище "София" е един от вариантите за спасяване на държавните железници. Планира се да бъде получено авансово плащане, като необходимата сума е около 600 млн. лева, информира БНР.

Ще бъде докладвано и състоянието на държавната хазна към края на март. За първите три месеца на годината в бюджета има излишък за повече от 1,8 млрд. лева. Към края на март фискалният резерв е в размер на 11,9 млрд. лева, сочат данните на финансовото министерство. Събираемостта в хазната има подобрение, най-вече заради косвените данъци, по-специално - данък върху добавената стойност. Разходите от държавния бюджет също са по-малко в сравнение с първите три месеца година по-рано.

Ще бъдат обсъдени и държавно гарантирани заеми за Фонда за гаранитране на влоговете. През годината фондът подписа две споразумения, които трябва да бъдат одобрени от министрите. И двете са за заеми от 300 млн. евро, ако кредиторите са Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай