Обрат в парламента. Важно решение за МВР

Анкетна комисия за полицейските палки все пак ще има

Обрат в парламента. Важно решение за МВР | StandartNews.com

Парламентът все пак създаде временна комисия за проверка на действията на полицията по време на протеста срещу БФС. В Народното събрание бяха внесени два проекта на решения от "Продължаваме промяната-Демократична България" и от "БСП за България". Точката беше включена като първа в дневния ред в началото на пленарното заседание.

"Правя процедурно предложение да разгледаме двата проекта за решение, които касаят създаване на временни комисии за проверяване на евентуалната проява на сила от страна на МВР по време на протестите срещу Футболния съюз", предложи Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Със 123 гласа "за" предложението беше прието.

С мотив да се спести парламентарно време, шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова предложи проект, който според нея комбинира тези на БСП и ПП-ДБ, освен това бил съгласуван с вносителите. Той предвижда създаването на комисия от 18 народни представители, по трима от всяка парламентарна група. Тя ще работи един месец. Освен доклад, от нея се очакват и предложения за законодателни промени "в случай, че е необходимо". Създаването й мина със 123 гласа "за", 28 против ( всички от ДПС) и 31 въздържали се (всички от "Възраждане").
ДПС бе против, тъй като е категорично, че парламентът няма право на разследващи функции. Те са в конпетенциите на инспекторатите и прокуратурата. 

ГЕРБ ще се представлява от Рая Назарян, Маноил Манев и Радомир Чолаков, БСП - Иван Иванов, Иван Ченчев и Христо Проданов, ДПС - Хамид Хамид, Халил Летифов и Валентин Тончев.

ПП-ДБ заложиха на ген. Атанас Атанасов, когото предложиха за председател, Надежда Йорданова, Явор Божанков, "Възраждане" на Светослав Тодоров, Александър Арангелов, и Цвета Рангелова, а ИТН - на Тошко Йорданов, Ивайло Вълчев и Станислав Богдански.

За председател бе избран Атанас Атанасов.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай